MILO NEĆE OTIĆI S VLASTI VEĆ U ZATVOR! Izašli smo na beogradske ulice i pitali narod šta misli o situaciji u CG!
Espreso anketa o protesnim šetnjama u Crnoj Gori povodom Zakona o slobodi veroispovesti, Foto: Filip Plavčić

Espreso anketa

MILO NEĆE OTIĆI S VLASTI VEĆ U ZATVOR! Izašli smo na beogradske ulice i pitali narod šta misli o situaciji u CG!

Ispitivali smo sugrađane o situaciji u Crnoj Gori

Objavljeno:
Jovana Jovanović

Građani Crne Gore protestuju već nedeljama zbog usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti! Naime, ovaj zakon je usvojen u decembru prošle godine, a ima za cilj da država postane vlasnik svih verskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine sve dok se ne dokaže suprotno odnosno da je verska zajednica vlasnik.

Usvajanje tog zakona izazvalo je bes kod vernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori te su stoga organizovali protesne šetnje i litije svake nedelje počev od Božića.

Budući da situcija u Crnoj Gori ne jenjava, izašli smo na ulice Beograda kako bismo pitali naše sugrađane šta misle o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori i kakav je njihov stav kada govorimo o Zakonu o slobodi veroispovesti CG.

Šta su nam sugrađani rekli, poslušajte u video snimku:

Anketirani sugrađani su nam kazali da smatraju kako je Zakon o slobodi veroispovesti Crne Gore besmislen te da nisu saglasni oko njegovog usvajanja.

Bio sam u Crnoj Gori, a situacija je takva kakva jeste, znači očajna. Narod želi promene, ali gospodar te zemlje to ne uviđa, i za sve krivi Srbe što je opšte mišljenje naroda u Crnoj Gori. Izbori će pokazati, da li je to zaista tako ili ne, kaže anketirani sugrađanin".

Taj zakon nikada nije ni postojao, oni su ga zapravo izmislili, a Bog je zakon i jači od njihovog zakona".

Osim toga, jedan sugrađanin je optimističnog mišljenja te smatra da će se sitacija smiriti i da će ponovo zavladati mir među vernicima.

Rodio se novi narod, a taj narod je srpski narod zajedno sa svim ostalim građanima. Žao mi je što to Srbija ne razume da taj narod čuva Kosovo i brani Srbiju. Daće Bog da svi vaskrsnemo zajedno sa Srbima iz Crne Gore i da dođe mir kao i ljubav u našoj domovini Srbiji i Crnoj Gori kao i u Republici Srpskoj".

Osim toga, napomenuli su kako se sa verom ne sme igrati, jer kako su objasnili, ona štiti narod i njegovu tradiciju od gubitka identiteta i suvereniteta.

Mislim da je odgovor građana adekvatan i da se sa verom ne sme igrati jer vera štiti narod i njegovu tradiciju kako se ne bi izgubio identitet i suverenitet naroda, što se prema mom mišljenju, tako nešto desilo ovde u Srbiji."

Podsetimo, momci iz Srbije ,Ognjen Maraš i Miloš Ajković su juče krenuli pešice put Crne Gore od Hrama Svetog Save do Hrama Vaskrsenja u Podgorici, kako bi ličnim primerom pokazali spremnost da u duhu pravoslavlja brane svetinje tokom protesnih šetnji.

Na tom putu njima su se pridružili Aleksandar Babić, kao i Miroslav Antić iz Zemuna, koji su krenuli samoinicijativno na osnovu objave na društvenim mrežama.

Njihov put bi trebalo da traje 12 dana, a najavili su da će prisustvovati molitvenom hodu i litiji koja će biti organizovana 23. februara u glavnom gradu Crne Gore.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jovana Jovanović, Foto: Emilija Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.