MISTERIJA IZ TESLINOG ŽIVOTA O KOJOJ NIKO NIJE IMAO POJMA: Njegova genijalnost isplivala je na ovaj način!
Tomas Edison, foto, Foto: Profimedia

suparnici

MISTERIJA IZ TESLINOG ŽIVOTA O KOJOJ NIKO NIJE IMAO POJMA: Njegova genijalnost isplivala je na ovaj način!

Na današnji dan 1847. godine rođen je američki fizičar i pronalazač Tomas Alva Edison

Objavljeno:

Edison će ostati večno upamćen u svetu nauke, iako će uvek bit omražen među srpskim narodom zbog odnosa sa našim naučnikom Nikolom Teslom. Nikola Tesla je na početku svoje karijere veoma uvažavao Edisona, može se reći da mu je čak bio i idol.

Raniji Teslin poslodavac Čarls Bačelor ga je preporučio Edisonu, uz pismo u kojem je stajalo „Poznajem dva velika čoveka, Vi ste jedan od njih, a drugi je ovaj mladić“. Ipak, njihova saradnja se završila neslavno. Tesla je otišao od njega, a zatim pokrenuo svoju kompaniju, a i danas se prepričava jedna anegdota.

Legenda kaže da je Edison obećao da će Tesli isplati 50.000 dolara ako unapredi rad njegovog generatora.

Kada se to dogodilo, srpski naučnik je došao po nagradu, a zatim dobio odgovor: „Pa vi mladiću ne razumete američki humor“.

Priča se tu nije završila, a verovatno će i neke sledeće generacije raspravljati o sposobnosti ova da naučnika. Međutim, mora se priznati da je Edison pored toga što je bio naučnik, bio i veoma sposoban i "namazan" biznismen, za razliku od Tesle koji je u svojoj branši važio za "umetnika“.

Dok se Edison bogatio na račun sjajnih naučnika i pronalazača koji su radili za njega, Tesla je živeo veoma skroman život. Edisonu su pripisane zasluge za izum električne sijalice. On nije verovao u princip naizmenične struje, a u svoj projekat je uložio gomilu novca. Da bi dokazao da Tesla nije upravu ubio je strujom nekoliko živoptinja, među njima i jednog slona.

Ipak, činjenica da je dvosmerna električna energija imala domet nekoliko stotina kilometara, naspram par kilometara jednosmerne struje, dokazala je genijalnost Nikole Tesle.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.