NA DANAŠNJI DAN UMRO ČOVEK KOJEM DUGUJEMO MNOGO! Dali su mu ime Vuk da bi oterali DUHOVE I VEŠTICE
Vuk Stefanović Karadžić, Foto: Profimedia

godišnjica

NA DANAŠNJI DAN UMRO ČOVEK KOJEM DUGUJEMO MNOGO! Dali su mu ime Vuk da bi oterali DUHOVE I VEŠTICE

U Beču je, na današnji dan 1864. godine, umro najznačajniji čovek za reformu srpskog jezika- Vuk Stefanović Karadžić. Ceo svoj život posvetio je uvođenju narodnog jezika u književnost i reformi ćirilice

Objavljeno:

Na današnji dan 1864. godine u Beču je umro Vuk Stefanović Karadžić, reformator srpskog jezika i pravopisa.

Vuk Stefanović Karadžić (Tršić, 6. novembar 1787 - Beč, 7. februar 1864) je bio srpski filolog, reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih umotvorina i pisac prvog rečnika srpskog jezika. Vuk je najznačajnija ličnost srpske književnosti prve polovine XIX veka.

Posle smrti dosta njegove braće njegovi roditelji su mu dali ime Vuk da bi to ime oteralo duhove i veštice.

Učestvovao je u Prvom srpskom ustanku kao pisar i činovnik u Negotinskoj krajini, a nakon sloma ustanka preselio se u Beč, 1813. godine.

Tu je upoznao Jerneja Kopitara, cenzora slovenskih knjiga, na čiji je podsticaj krenuo u prikupljanje srpskih narodnih pesama, reformu ćirilice i borbu za uvođenje narodnog jezika u srpsku književnost.

Vukovim reformama u srpski jezik je uveden fonetski pravopis, a srpski jezik je potisnuo slavenosrpski jezik koji je u to vreme bio jezik obrazovanih ljudi. Tako se kao najvažnije godine Vukove reforme ističu 1818, 1836, 1839, 1847. i 1852.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.