KAKVA IGRA SUDBINE, SRBIJA I BALKAN ĆE BITI SPASENI OD KORONAVIRUSA? Ko bi ovo očekivao?
Virus neće opstati kod nas!, Foto: Profimedia, Google maps

FAKTORI KOJI SPAŠAVAJU

KAKVA IGRA SUDBINE, SRBIJA I BALKAN ĆE BITI SPASENI OD KORONAVIRUSA? Ko bi ovo očekivao?

Naime, u pitanju su dva faktora - sama priroda koronavirusa, odnosno način na koji se ponaša, i, verovali ili ne, vremenske prilike koje se najavljuju za februar!

Objavljeno: 11:02h

Koronavirus sada se pojavio u svim delovima Kine, mesec dana nakon što se prvi put pojavio u gradu u provinciji Hebei, Vuhanu.

Do sada nepoznati virus širi se nezadrživo, pa su se pacijenti pojavili u preko 10 zemalja sveta, a broj smrtnih slučajeva premašio je broj žrtava SARS-a.

Dok se čini da je neizbežno da se koronavirus vremenom pojavi i u našoj zemlji, pojavili su se faktori koji bi mogli da nas spasu od epidemije i širenja smrtonosnog virusa.

Naime, u pitanju su dva faktora - sama priroda koronavirusa, odnosno način na koji se ponaša, i, verovali ili ne, vremenske prilike koje se najavljuju za februar!

Pozabavimo se prvo prirodom samog koronavirusa, odnosno jednom njegovom osobinom. Naime, virus ne reaguje i ne širi se jedankim intezitetom na svim temperaturama, odnosno u svim vremenskim uslovima, već se to i te kako menja.

foto: Institute of Microbiology, Chinese Academy of Sciences

Naučnici sa Univerziteta Severne Karoline želeli su da znaju do koje temperature je virus sposoban da preživi i širi se.

Istraživači su želeli da znaju koliko dugo će virus preživeti izvan domaćina. Tako su postavili uzorke na površine od nehrđajućeg čelika, a i menjali vlagu i temperaturu da bi videli kako to utiče na životni vek uzorakav virusa. Otkrili su da su ti virioni ostali aktivni između 5 i 28 dana na 4 ° C pri svim nivoima vlage. Međutim, stopa njihove deaktivacije, odnosno raspadanja bila je daleko brža na 20 ° C.

Dakle, studija je otkrila da zarazni virus može duže da preživi na nižim temperaturama, a deaktivacija, odnosno tačka u kojoj virus više ne može da utiče na ljude, dogodila se brže na sobnoj temperaturi, odnosno u toplijem okruženju.

Trebalo je duže da se inaktivacija desi sa niskom vlagom ili sušnim okruženjem. Ukratko, koronavirusi opstaju duže i duže ostaju aktivni pri nižim temperaturama u suvom okruženju.

Kakve to veze ima sa Srbijom?

Prema sajtu SevereWeather.eu, temperature na našim prostorima u februaru biće iznad svakog proseka!

Susret dva fronta, od kojih je jedan onaj iznad juga Evrope, a drugi se širi iznad Atlantika i prostire prema Mediteranu, rezultovaće drastičnom razlikom temperature na zapadu i istoku kontinenta.

Ovaj vremenski obrazac će dovesti do ekstremno visokih temperatura, pogotovo u južnom delu kontinenta - biće čak 15 stepeni toplije od normale, pa se očekuje da će termometar u živi rasti i do 25 stepeni! Prema ovom sajtu, takvo vreme nas čeka već od utorka.

Dakle, u svetlu epidemije koronavirusa, to su dobre vesti, jer se ovaj virus na tako visokim temperaturama teže širi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.