139 PRAVEDNIKA MEĐU SRBIMA: Oni su pomagali Jevrejima da prežive rat
Ilustracija, Foto: Beta/Emil Vas

njima u čast

139 PRAVEDNIKA MEĐU SRBIMA: Oni su pomagali Jevrejima da prežive rat

Izložba je posvećena lјudima koji su svesno izlagali svoje, ali i živote svojih porodica

Objavljeno:

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta Jevrejske opštine Beograd i Zemun postaviće 29. januara u Dečjem kulturnom centru Beograd „Putujuću izložbu o dobrim lјudima“ autora Milana i Nenada Fogela.

Izložba je posvećena lјudima koji su svesno izlagali svoje, ali i živote svojih porodica, kako bi spasavali njima često nepoznate lјude jevrejskog porekla, saopštili su danas organizatori.

Organizatori izložbe navode da se „negiranje Holokausta, umanjivanje broja žrtava, veličanje kolaboracionista, nameće Jevrejima kao etničkoj i verskoj zajednici potrebu da urade sve što je u njihovoj moći da pruže prave informacije o broju stradalih i ulozi okupatora i njihovih saradnika u istreblјenju Jevreja tokom Drugog svetskog rata“.

„Obaveza i dužnost Jevrejske zajednice je da građanima Srbije stalno odaje priznanje zbog njihove hrabrosti iskazane u spasavanju Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Srbija mora da se ponosi sa svojih 139 Pravednika među narodima i da ih uvek i u svakoj prilici spominje, podiže im spomenike, dodelјuje nazive ulica, trgova i institucija. Samo tako će država Srbija iskazati da poštuje najhrabrije među svojim građanima – Pravednike među narodima“, navodi se u saopštenju organizatora izložbe.

Takvim ljudima država Izrael se odužuje dodeljujući im najveće priznanje: Medalju pravednika među narodima.

Izložba posvećena građanima Srbije koji su pomagali svojim sugrađanima Jevrejima da se spasu od progona tokom Drugog svetskog rata biće otvorena u sredu u 18.00 sati i trajaće do 17. februara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.