NAREDBA STUPILA NA SNAGU 25. JANUARA: Virus preti da uđe u zemlju - zabranjuje se uvoz OVOG povrća!
Foto: Filip Plavčić

obratite pažnju

NAREDBA STUPILA NA SNAGU 25. JANUARA: Virus preti da uđe u zemlju - zabranjuje se uvoz OVOG povrća!

Potpisao je Nedimović, a prema načelima Naredbe - zabranjuje se unos zaraženih sadnica i semena

Objavljeno:
  • 34

Fitosanitarni inspektori na graničnim prelazima od 25. januara posebno moraju da obrate pažnju i pregledaju uvoz sadnica i semena paradajza i paprike, kako bi se sprečilo da u Srbiju uđe virus "smeđe naboranosti ploda paradajza" (ToBRFV), navodi se u Naredbi koju je potpisao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Naredbom se nalaže sprovođenje posebnih fitosanitarnih pregleda, kao i mera koje moraju da se preduzmu kako bi se sprečilo unošenje, širenje i suzbijanje tog štetnog organizma. Naredba stupa na snagu 25. januara i važi do 31. marta 2022. godine, navodi se u Službenom glasniku.

Potpisao je Nedimović, a prema načelima Naredbe - zabranjuje se unos zaraženih sadnica i semena, a prilikom uvoza u Srbiju, sve pošiljke ovog bilja za sadnju podležu posebnom fitosanitarnom pregledu i mora ih pratiti fitosanitarni sertifikat.

Branislav Nedimović
Branislav Nedimović foto: Marina Lopičić

Ovaj "smeđi" virus koji napada paradajz i papriku, a neka istraživanja pokazuju da se pojavio i na plavom patlidžanu, kako piše Američka asocijacija za trgovinu semenom, prvi put je otkriven u Izraelu 2014, a potom i u Jordanu, godinu dana kasnije. Epidemija se proširila na Meksiko, Italiju, Tursku, Kinu, Veliku Britaniju i druge zemlje, a od novembra 2019, Komisija Evropske unije uspostavila je hitne mere.

U Nemačkoj i Kaliforniji otkriveni su na nekoliko izolovanih mesta tokom 2018. godine u staklenicima u kojima se gajio paradajz, a 2019. zahvatio je Grčku, Holandiju, Španiju, Tursku. Virus nije opasan za ljude, ali može, kako kažu, da izazove 30-70 odsto gubitka prinosa paradajza. Osim što se manifestuje kroz mrlje, plodovi mogu biti deformisani i nepravilno sazrevaju.

U slučaju pojave ovog štetnog organizma na mestu proizvodnje bilja za sadnju, sve biljke moraju da se spale, a kako se virus prenosi i kontaktom, nužno je korišćenje jednokratne opreme, poput rukavica, kao i dezinfekcija opreme, pribora i alata...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media