JNA SE POVUKLA A JEDAN VOJVODA JE OSTAO DA BRANI SRBE: Hrvati su pred njim drhtali zbog jedne stvari! (VIDEO)
Foto: Printscreem/RTS

simbol

JNA SE POVUKLA A JEDAN VOJVODA JE OSTAO DA BRANI SRBE: Hrvati su pred njim drhtali zbog jedne stvari! (VIDEO)

Vojvoda Nedeljko Vidaković rođen je 27.11.1966. u selu Raptima na Bobanima, opština Trebinje, u Hercegovini

Objavljeno:

Bio je jedan od četvoro dece. Od najmlađih dana isticao se bistrinom, energičnošću i rodoljubljem. Posle završene osnovne škole u Poljicu i srednje u Trebinju, postaje pomorac i par godina putuje po svetu na raznim brodovima.

Na početku rata odbija da ide na plovidbu i staje u odbranu svoje otadžbine. Od početka rata prolazi sva ratišta od Prevlake do Hutova.

Po povlačenju JNA, organizuje svoje najbliže komšije i braću sa Bobana i u selu Šćenica na Bobanima 25.05.1992. osniva i organizuje Bobansku Četu koja je bila u sastavu II Trebinjskoga Bataljona, Hercegovačkoga Korpusa Vojske Republike Srpske.

Na njeno čelo kao komandanta postavljaju njega i on je bio na čelu čete kao komandant sve do pogibije.

Sa svojom četom vodi velike borbe po Bobanima sa ustašama i nanosi im dosta poraza, dok oni svakodnevno broje svoje poginule i ranjene.

Velika borba je bila oko brda Zelenikovca koja je bila dominantna kota i nju su čak tri puta vraćali Bobanci u svoje ruke.

Vojvoda i njegova četa su se istakli i u borbama za Kelino Osoje, Zečiju Glavu, Gradinu, kao i u borbama po mnogim bobanskim selima.

Nedeljkov rođeni brata Savo je poginuo 1992. godine kada je otišao da skine ustašku šahovnicu postavljenu na pravoslavnoj crkvi u rodnom selu Raptima koja je postavljena kao zamka a ispod nje je potezna mina zadala smrtonosne rane slavnom vojvodinom bratu.

Sa velikom ranom na srcu poslije gubitka voljenog brata vojvoda nastavlja da se bori.

Dana 13.05.1993. u manastiru Knežina iznad Sokoca vojvoda Vojislav Šešelj ga zvanično proglašava za Četničkog vojvodu.

Nakon toga sa svojom četom i saborcima vodi borbe po ostalim delovima otadžbine od Trnova, Goražda, Treskavice i šire.

U jesen 1994. godine odlazi sa svojom četom na Konjic i na Krstovdan 27.09.1994. na brdu Kiseru, iznad Boračkoga Jezera gine sa tri svoja saborca od neprijateljske granate koja je upala u njihov rov. Tada je sa njim poginuo i major Dragan Slijepčević, poručnik Ljubiša Popović i maloletni Aleksandar Masleša (koji je preminuo nakon 111 dana borbe po bolnicama od Trebinja, Podgorice do Beograda).

Mladi Masleša je neizmerno voleo svoga vojvodu Nedeljka i došao je u njegovu četu kao dobrovoljac.

Posle pogibije vojvode Nedeljka za komandira Bobanske čete postavljen je Dragan Ristić-Beli.

Vojvoda Nedeljko je sahranjen je pored svog brata Sava u rodnom selu.

Za zasluge u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Predsednik RS vojvodu Nedeljka Vidakovića odlikovao je Ordenom Miloša Obilića.

Na godišnjicu pogibije, 27.9.2014, pred nekoliko stotina ljudi otkriven i osveštan je spomenik vojvodi Nedeljku Vidakoviću u Trebinju.

Spomenik je osveštao episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji je istakao da je žrtva Nedeljka Vidakovića za današnje generacije "pouka da život vredi onoliko koliko smo spremni da ga damo za druge".

- Nedeljko je simbol časti i obraza srpske vojske u ovom ratu. Zato i mi danas možemo ponosna čela i obraza i čistog srca da dižemo spomenik vojskovođi, vojniku i vojvodi, jer sigurno znamo i svedoci smo da nikad nije ugrozio nikoga slabijeg - ni žene, ni decu, da je poštovao neprijatelje, da je bio vojnik, Srbin i hrišćanin u pravom smislu te reči - rekao je vladika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/odbrambeno-otadzbinskirat)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.