EVROPA UPOZORAVA SRBIJU: Imate samo DVA MESECA da sprovede mere protiv zagađenja vazduha
Foto: Emilija Jovanović

KATASTROFA

EVROPA UPOZORAVA SRBIJU: Imate samo DVA MESECA da sprovede mere protiv zagađenja vazduha

Ukoliko za dva meseca Srbija ne reaguje na naše navode o nepoštovanju zakona Energetske zajednice (EZ) i ne počne da radi na smanjenju aerozagađenja, o ovom slučaju upozorićemo Savet Evropske unije, krajnjeg donosioca odluka.

Objavljeno:
  • 160

Ovo je izjavio dr Dirk Bušle, pravni savetnik i zamenik direktora Evropske energetske zajednice, nakon što je EZ juče protiv Srbije podnela prijavu zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima koja se odnosi na poštovanje određenih granica za emisije štetnih gasova. Prema saopštenju EZ, devet od šesnaest velikih ložišta u Srbiji emituju previše štetnih gasova. Naime, naša zemlja bila je u obavezi da izradi Nacionalni plan za smanjenje emisija. Taj plan bi prvenstveno podrazumevao ugradnju filtera na najvećim zagađivačima. Tu obavezu, međutim, Ministarstvo za zaštitu životne sredine nikada nije ispunilo, a kada su iz EZ resorno ministarstvo upitali za konačnu verziju - odgovor nikada nisu dobili.

- U pravu ste kada ukazujete na ozbiljnost zagađenja vazduha na Zapadnom Balkanu, a naročito u Srbiji. U značajnoj meri ih uzrokuju elektrane na ugalj koje potpadaju pod direktivu o velikim postrojenjima, što i jeste predmet našeg slučaja. Konkretno, azotni oksidi i prašina izuzetno doprinose formiranju gradskog smoga. S toga, poštovanje odredbi direktive o velikim postrojenjima je bitno za život i zdravlje ljudi - istakao je Bušle.

Kako je objasnio, Sekretarijat EZ, u skladu sa Ugovorom o Energetskoj zajednici, mora osigurati da obe ugovorne strane poštuju sve svoje obaveze.

foto: Shuterstock

- Da bi ispunio ovaj zadatak, Sekretarijat može pokrenuti postupke za rešavanje sporova poput ovog koji je započeo upravo protiv Srbije. Slanjem uvodnog pisma, pokrenuli smo preliminarni postupak, čija je svrha da Srbiji pruži priliku da u roku od dva meseca reaguje na navode o nepoštovanju zakona Energetske zajednice. Ako nepoštovanje potraje, Sekretarijat o slučaju može da upozori na Savet ministara EU, krajnjeg donosioca odluka - upozorio je dr Bušle.

Ministarstvo zaštite životne sredine juče je donelo i prvu konkretnu meru za smanjenje zagađenja. Raspisan je konkurs za dodelu sredstava Zelenog fonda za pošumljavanje u 2020, a izdvojen je 41 milion dinara.

Kako se navodi, resorno ministarstvo će novac dodeljivati za nabavku sadnica, izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja na zemljištu u javnoj svojini u gradovima i opštinama. Dodeljena sredstva će se realizovati najkasnije do 30. novembra 2020. godine.

Srbija je trenutno u grupi zemalja koje imaju najzagađeniji vazduh na svetu, prenela je Svetska alijansa za zdravlje i zagađenje. Da li će nas hirurške maske zaštititi i šta će se dogoditi ukoliko provetravamo prostorije u kojima boravimo, pitanja su koja građane Srbije danima zabrinjavaju. Zbog povećanog broja pacijenata, pre svega hroničnih bolesnika i astmatičara koji su najviše izloženi posledicama prašine u vazduhu, razgovarali smo sa dr Milovanom Šarovićem, pneumoftiziologom, saradnikom "MediGroupa". U nastavku delimo njegovih pet saveta na koji način da se zaštitite.

foto: Filip Plavčić

Rani jutarnji časovi su najkritičniji. Uveče je manja produkcija dima iz saobraćaja, pa je situacija nešto povoljnija uveče nego ujutru. Otvaranje prozora se preporučuje od 11 pa do 17 sati, kada je koncentracija ovih materija u vazduhu manja.

Kako biste bili sigurni da je vazduh koji udišete čist, koristite prečišćivače vazduha. Naravno, prilikom njihove upotrebe u prostoriji prozori moraju da budu zatvoreni.

Kada su u pitanju maske, njihova upotreba nema neki naročit efekat. Maske koje su kod nas u prodaji su hiriruške i one nemaju praktično nikakav značaj. Osim njih, postoje nano-maske koje su skuplje, ali svakako delotvornije.

Jedan od načina na koji se možete zaštititi je da češće provodite vreme u zatvorenom prostoru i minimizirate izlazak napolje, naročito u periodu kada je koncentracija zagađenosti u vazduhu najveća, a to su rani jutarnji časovi.

Deca su posebno osetljiva, pa se preporučuje da ih u periodu najveće koncentracije zagađenih čestica u vazduhu ne izvodite na duži period napolje.

- Zaštita životne sredine je važan deo strategije Elektroprivrede Srbije. Od 2001. godine, kada je počeo proces obnavljanja, a potom i revitalizacije i modernizacije proizvodnih kapaciteta, sa povećanjima snage i unapređenjem zaštite životne sredine, a sve u cilju očuvanja sigurnosti snabdevanja, povećanja energetske efikasnosti postrojenja i dostizanju standarda koji važe u EU, proizvodni kapaciteti JP EPS su na znatno višem nivou nego pre 15 godina - kaže se u saopštenju EPS.

foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija

Kako je navedeno, tome su doprinele i investicije u zaštitu životne sredine od oko 500 miliona evra.

- Do sada je na svim termoelektranama završena rekonstrukcija elektrofiltera čime su značajno smanjene emisije praškastih materija, odnosno PM čestica. U to je od 2004. godine do sada uloženo 97 miliona evra. Rezultat su 2,5 puta manje emisije praškastih materija u 2018. godini nego u 2011. godini. Zelenim putem EPS nastavlja i u narednim godinama jer su planirane dodatne ekološke investicije vredne više od milijardu evra u niz projekata kojima se štite vazduh, voda i zemljište i poboljšava kvalitet životne sredine. Prioritet i najveći obim ulaganja, od oko 650 miliona evra, predviđen je u oblasti zaštite kvaliteta vazduha, kroz izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova i primarne i sekundarne mere za smanjene emisije azotnih oksida u termoelektranama. Time EPS ispunjava stroge ekološke standarde EU i spušta emisije ispod granica predviđenih domaćom i evropskom regulativom - kaže se u saoptštenju EPS.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media