HVALA VETRU! Uskoro ćemo disati MALO LAKŠE, magla se PODIŽE!
Posle podne i uveče pojačavan jugoistočni vetar, Foto: Emilija Jovanović

vremenska prognoza

HVALA VETRU! Uskoro ćemo disati MALO LAKŠE, magla se PODIŽE!

Vazduh u Beogradu je trenutno prihvatljivog kvaliteta, a koncentracija suspendovanih PM 10 čestica je nešto iznad 50

Objavljeno:

Posle podne i uveče pojačavan jugoistočni vetar podići će maglu u Beogradu čime bi nivo zagađujućih češtica u vazduhu mogao da se smanji, kažu meteorolozi.

Danas će u pojedinim kotlinama i nizijama i u istočnoj Srbiji u toku većeg dela dana biti tmurno i maglovito, uz mraz i slab vetar promenljivog pravca.

U brdsko-planinskim predelima biće pretežno sunčano, u Banatu i Pomoravlju pojačan jugoistočni vetar doneće razvedravanje, a magla će se podići.

Najniža temperatura od -7 do -2 stepena, a najviša dnevna od -1 do 4 stepena, u mestima sa više sunčanih intervala do 9 stepeni.

U Beogradu će do sredine dana biti mraz i magla uz poledicu. Najniža temperatura oko -3 stepena, a najviša oko 2 stepena.

Posle podne i uveče pojačavan jugoistočni vetar podići će maglu čime bi nivo zagađujućih češtica u vazduhu mogao da se smanji, kažu meteorolozi.

Vetar od sredine dana

Meteorolog u RHMZ Nedeljko Todorović kaže za Tanjug da se od danas može očekivati bolja situacija što se vremenskih prilika tiče i da će od sredine dana početi da duva jugoistočni vetar, koji će se naročito pojačati u košavskom području.

- U subotu će takođe biti manje magle osim u kotlinama, ali će biti oblačno vreme i moglo bi da bude i kratkotrajnih snežnih padavina, kao i vetra - kaže Todorović.

On kaže da zagađenja ima tokom cele godine, ali je preko zime intenzivnije, naročito zbog individualnih ložišta.

- Vremenske prilike presudne su za zadržavanje čestica naročito u uslovima kada nema vetra, kao sada i kada je visok važdušni pritisak. To je uobičajena situacija i u takvim prilikama magla se zadržava, kao i nivo zagađućićih ceštica naročito u urbanim sredinama - objašnjava meteorolog.

Šoštarić: "Vazduh u Beogradu trenutno prihvatljivog kvaliteta"

Vazduh u Beogradu je trenutno prihvatljivog kvaliteta, a koncentracija suspendovanih PM 10 čestica je nešto iznad 50, kaže za Tanjug Andreh Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

- Trenutno je vazduh u Beogradu prihvatljiv. Vidimo da su koncentracije PM 10 čestica u padu, a tome je doprinela promena metoroloških uslova. Ovih dana bio je jako zagađen i zagađen vazduh, sada je prihvatljiv. Trenutno prilike ukazuju na to da će biti dobrog kvaliteta danas - rekao je Šoštarić za Tanjug.

Pojašnjava da indeks kvaliteta vazduha ima pet kategorija i da je od 0 do 25 vazduh odličan, od 25 do 50 dobar, od 50 do 100 prihvatljiv, od 100 do 180 zagađen i preko 180 mikrograma po metru kubnom PM 10 čestica jako zagađen.

Podaci o kvalitetu vazduha u Beogradu ažuriraju se na svakih sat vremena i građani mogu o tome da se informišu na sajtu GŽZ.

- Važno je da se građani informišu kako bi mogli da organizuju svoje pojnašanje i da se prilagode aktuelnoj situaciji - naveo je on.

Kaže da je ove godine povećana medijska pažnja i interesovanje javnosti za kvalitet vazduha.

- Vazduh jeste problem svih nas koji zajednički treba da rešavamo - naveo je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.