OVO JE JEDNO OD NAJMAGIČNIJIH MESTA U SRBIJI! Od februara će biti JOŠ MAGIČNIJE! (FOTO)
Stopića pećina je u 2019. godini ostvarila rekordnu posetu i time postala najposećeniji lokalitet u Srbiji, Foto: Rina

radovi

OVO JE JEDNO OD NAJMAGIČNIJIH MESTA U SRBIJI! Od februara će biti JOŠ MAGIČNIJE! (FOTO)

Stopića pećina je u 2019. godini imala 89.113 posetilaca i sa ovom brojkom ovaj lokalitet drži rekord u Srbiji

Objavljeno:

Čajetina - Stopića pećina je u 2019. godini ostvarila rekordnu posetu i time postala najposećeniji lokalitet u Srbiji. Stopića pećina je u 2019. godini imala 89.113 posetilaca i sa ovom brojkom ovaj lokalitet drži rekord u Srbiji. Za one koji su atraktivnu pećinu sa bigrenim kadama već videli, a zatim se vraćali da je vide ponovo, lepa vest je da će od februara ponuda biti proširena sa oko 80 metara novog prostora sa kadama dubokim i do 7, 5 metara.

foto: Rina

U Stopića pećini su u toku radovi na pešačkoj stazi koja vodi kroz kanal sa kadama do novog proširenog prostora. To će biti najatraktivniji ali ujedno i za uređenje najteži deo pećine jer će se tu nalaziti kade i do sedam i po metara dubine.Tu će biti i podvodna rasveta, plus rasveta sa belim svetlom sa led rasvetom u samoj pećini. Novi deo će biti dužine oko 80 metara i raspolagaće bogatim pećinskim ukrasima pa će pećina biti još izazovnija za obilazak.

Do sada je TO uradila dosta toga trudeći se da ovu prirodnu atrakciju učini dostupnom posetiocima: prilazni put, parking prostor, prilazne pešačke staze, ulaznu kapiju, biletarnicu, staze kroz Svetlu i Tamnu dvoranu do tzv. Izvora života , kao i staze iznad bigrenih kada i rasvetu. Tokom zimskih dana prilazni put je očišćen i prohodan.

foto: Rina

Za pećinu nisu zainteresovani samo turisti, već i razne prosvetne i naučno-istraživačke ustanove kao što su Geološki fakultet, Zavod za zaštitu prirode, a u poslednje vreme i Biološki fakultet čiji predstavnici vrši istraživanja u njoj.

Za radove u pećini su Ministarstvo za zaštitu životne sredine i opština Čajetina izdvojile oko 3, 5 miliona dinara. Inače, Opština je kupila u protekloj godini još 1 hektar zemlje u ovom zaštićenom području kako bi mogle da se neometano obave sve planirane aktivnosti.

Bonus video:

(Espreos.rs/Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.