Grmi Šemsa, okreće se jagnje: Slavili smo Đurđevdan u romskoj mahali u Malom Leskovcu i bilo je luuuudo! (FOTO) (VIDEO)

tri dana žurka

Grmi Šemsa, okreće se jagnje: Slavili smo Đurđevdan u romskoj mahali u Malom Leskovcu i bilo je luuuudo! (FOTO) (VIDEO)

Nazdravili smo sa gazdama, obrnuli po neko jagnje. Fotkali se - i smejali kao nikada do sada
Objavljeno:
Đurđevdan. Najveća romska slava. Kažu da su njihove slave "najluđe". Krka se i pije tri dana.
Đurđevdan je, dan koji nikako ne smete da prespavate! Ali, zašto se zaboga danas kradu kapije? (FOTO) već ujutru zapucali u "Mali Leskovac" na Karaburmi. I - imali smo i šta da vidimo. Kako smo se približavali mahali, treštala je romska muzika. Prvo smo posetili porodicu Beriša. Ispod improvizovane tavanice sedi gazda kuće.
U piću uživa od jutros od rane zore. I nije sam. Oko njega je desetoro sitne dece, svi jedno drugom do uha. Uživaju u svojim đakonijama - sladoledu. Cela familija cirkuliše kroz kuću. A gazda - on gazduje.
ono čemu se nismo nadali jeste da je, osim ukućana, još neko tu. Ne fizički, već virtuelno. Na velikom plazma televizoru uključen je Skajp. Ceo dan. Gazda razgovara, maše, pozdravlja svoje rođake iz Francuske. I tako će biti još dva dana.
A, kako se inače valja, sa gazdom smo morali i da nazdravimo. Gazda sa pivom, koje "ljušti" od jutos, a mi sa - gustim sokićem.
Gazda Beriša nam i objašnjava kako se u njihovom domu slavi Đurđevdan. I zaista, trpeza je i više nego bogata. Jagnje je tu. Obavezno. Poslednja vožnja pred Đurđevdan: Ovca u busu usred Novog Beograda! (FOTO)
Sutlijaša ima za sve.
Njima smo bogami jedva odoleli jer smeju da se jedu tek posle ručka. Nastavljamo dalje. Iskreno. Bratski. Tamo se tradicionalno, peče jagnje. Domaćini su poranili, pa je ono dok smo stigli već skoro pa gotovo. mora da se ovekoveči. Pored vatre mala deca, koje ovde ima zaista mnogo, ne smeju. Zato nam je vaj mališa mahao, a onda strpljivo pozirao sa prozora trošne kućice. Raširene ručice već su nagoveštavale iskren zagrljaj. I tako i bi. - Hajde, dođite kod mene da vidite šta imam I šta da radimo, kako da ga odbijemo? Mališa je odlučno uhvatio moju ruku, rešen da mi pokaže svoje ljubimce Kada smo se razdvojili od ubedljivo najslađeg klinje ove mahale, uzbrdo nas je povela grupa nekih novih klinaca. Smejali su se, šalili i pevali. Gore, na samom vrhu "Malog Leskovca" trešti neka nova muzika. Romska, naravno. I nezaobilazno - jagnje na ražnju. Tačnije, dva komada za veliku porodicu. Doviđenja, vidimo se! Dođite nam ponovo! I hoćemo. Nego šta ćemo.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.