U NEKIM DELOVIMA BEOGRADA SE I DALJE NE VIDI NI PRST PRED OKOM! Pitanje je - da li je u pitanju MAGLA ILI ZAGAĐENJE
Prestonica obavijena gustom maglom, Foto: Beta / Miloš Miškov

gusta magla

U NEKIM DELOVIMA BEOGRADA SE I DALJE NE VIDI NI PRST PRED OKOM! Pitanje je - da li je u pitanju MAGLA ILI ZAGAĐENJE

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama evidentno je da je situacija daleko drastičnija u odnosu na juče, kao i da se gusta magla spustila u roku od svega par sati

Objavljeno:

Prvog radnog dana ove sedmice srpska prestonica obavijena je gustom maglom, a vidljivost je smanjena na svega 100 metara, u nekim delovima i manje.

Iako pojava magle nije neuobičajena za ovo doba godine, zbog stalnih upozorenja o kvalitetu vazduha, mnogi smatraju da nije u pitanju samo meteorološka pojava, već da je u pitanju i zagađenje vazduha, te da se zbog toga ništa po gradu ne vidi.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama evidentno je da je situacija daleko drastičnija u odnosu na juče, kao i da se gusta magla spustila u roku od svega par sati.

Iako su pojedini stanovnici prestonice u blagoj panici jer nisu sigurni da li je u pitanju magla ili zagađenje, meteorolozi tvrde da je ovaj deo podneblja Srbije pod uticajem magle i niske oblačnosti.

"Vidljivost je smanjena na uglavnom od 100 do 300 metara, a lokalno ispod 50 metara. Prisutan je slab, a lokalno umeren mraz. Usled pojave slabe rosulje i zrnastog snega iz magle i niske oblačnosti ponegde ima poledice, naročito u severnim, zapadnim i centralnim krajevima, uključujući područje Beograda", navodi Serbian Meteo.

Ovo potvrđuju i iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

- Na području Vojvodine, Beograda, zapadne Srbije, Šumadije i Pomoravlja magla će se zadržati veći deo dana, uz smanjenu vidljivost i na manje od 100 metara - saopštili su iz RHMZ.

Magla je dovela i do toga da je temperatura u Beogradu u 13 časova i dalje u minusu, zvanično je minus dva, a subjektivan osećaj je kao da je minus tri.

Zbog guste magle i smoga, gradske ulice ovog jutra bile su potpuno nevidljive, a trenutno stanje kvaliteta vazduha nije optimistično. Naime, zagađenje vaduha, prema poslednjim merenjima sprovedenim u 11.00 sati, iznosi 160, a primarni zagađivač su PM 2.5 čestice.

Ukoliko ovaj indeks između 50 i 100, vazduh je štetan za određene grupe ljudi, dok je zagađenje vazduha indeksa preko 100 štetno po sve.

Podsećamo, Beograd se, rame uz rame sa Sarajevom, poslednjih meseci sve češće nalazi u top 10 najzagađenijih gradova sveta. Pre samo nekoliko dana, indeks zagađenja na Novom Beogradu iznosio je alarmantnih 240, a ovakav kvalitet vazduha može da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje građana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.