PROBALI SMO DA PREVARIMO POLIGRAF: Sad znamo šta je najvažnije kada vas prikače na ovu spravu!
Poligrafsko testiranje novinara Espresa, Foto: Stefan Jokić, Espreso.co.rs

OPROBALI SMO SE

PROBALI SMO DA PREVARIMO POLIGRAF: Sad znamo šta je najvažnije kada vas prikače na ovu spravu!

Deco, ne pokušavajte ovo kod kuće... To može samo Majkl Daglas

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević

Većina vas, ako ne i svi, gledali ste film Niske strasti sa Majklom Daglasom i Šeron Stoun, gde legendarni holivudski glumac tumači ulogu inspektora policije, koji je u jednom navratu navodno uspeo da "slaže" poligraf, u narodu poznat još i kao detektor laži, a sve povodom serije ubistava koja se dogodila u njegovom gradu.

On je to navodno uspeo...

Isečak iz filma Niske strasti
Isečak iz filma Niske strasti foto: Print Screen Youtube

Poligraf, koji je u srpskoj javnosti u poslednje vreme posebno poznat jer se političari, javne ličnosti (...) utrkuju ko će pre da ponudi izlazak pred ovu mašinu kako bi dokazao svoju nevinost u velikom broju afera koje kruže modernom Srbijom, služi za dokazivanje nečije nevinosti ili umešanosti u razna krivična, ali i druga inkriminišuća dela.

On funkcioniše po principu promena krvnog pritiska, pulsa, ali i nekih drugih telesnih funkcija, koje se direktno mere sa subjekta podvrgnutom poligrafskom testiranju.

Zbog toga što je ova mašina u poslednje vreme postala toliko popularna i zastupljena, ekipa Espresa odlučila je da zapravo i ode na poligrafsko testiranje. Ali, ne iz bilo kog razloga, već da bi pokušala da prevari ovu mašinu, tačnije, da je slaže.

Uputili smo se na Dedinje, u ulicu Kneza Aleksandra Karađorđevića, gde se nalazi verovatno i najpoznatija srpska detektivska agencija koja u svojoj ponudi ima i poligrafsko testiranje.

Njeno ime je Poligraf centar, a vlasnik i osnivač je privatni detektiv i čovek koji je po "belom svetu" učio škole vezano za poligrafsko testiranje - Nikola Novak.

Nikola Novak - vlasnik Poligraf centra
Nikola Novak - vlasnik Poligraf centra foto: Printscreen/RTS

Čim nas je Nikola dočekao, počele su pripreme za test. Prvo, bilo je potrebno nekoliko sati da nas pripremi za postupak.

Najpre, potrebno je proći određene psihičke pripreme, aklimatizovati se na ambijent. Potom, potrebno je odraditi testove kako bi se dokazalo da u vašem organizmu nema psihoaktivnih supstanci, pre svega onih sedativnog dejstva, koje bi mogle da smire vaše telesne reakcije u stresnim situacijama, u kakve definitivno spada laganje.

Naravno, naš domaćin nije bio upoznat da mi želimo da ga prevarimo...

Posle par sati, sve za testiranje bilo je spremno, a vi pogledajte kako je to izgledalo.

S obzirom da je ovo testiranje radio naš sportski novinar Aleksa Radosavljević, pitanja su bila bazirana oko posla. A, svi znamo koliko laži i prevara ima u sportu.

- Da li ste nekad učestvovali u nameštanju fudbalskih/košarkaških utakmica?

- Da li ste nekad primili mito da objavite/ne objavite neki tekst?

- Da li ste se nekada svađali sa kolegama?

- Da li ste nekada želeli da napustite sadašnju firmu?

Ovo su bila samo neka od pitanja, a upravo na jedno od njih namerno smo dali netačan, tj. lažan odgovor.

U pitanju je odgovor na upit za svađu sa kolegama, naš novinar je slagao poligraf u tom slučaju, jer, realno, u novinarstvu je nemoguće živeti bez rasprave...

Nikola Novak nam je saopštio da nismo prošli testiranje, tačnije, rekao nam je da smo slagali taj jedan odgovor, a mi smo mu saopštili da nam je upravo to i bio cilj. Da probamo da prevarimo poligraf, što očigledno nismo uspeli, prvenstveno zbog velike stručnosti gospodina Novaka...

S obzirom na to da je Božić, glavna pouka koju možemo da izvučemo iz ove priče je - NE TREBA LAGATI, a ako već lažete, u 21. veku je VELIKA VEROVATNOĆA da ćete biti uhvaćeni!

Dakle, najvažnije kad vas prikače na ovu spravu je da NE LAŽETE, jer ćete, hteli ili ne hteli, biti provaljeni! Posebno ako se uhvatite u koštac sa iskusnim detektivom kao što je Nikola Novak.

BONUS VIDEO:

(A.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.