Vernici danas slave SVECA koji je RAZGOVARAO SA DEMONIMA!
Nifont čudotvorac, Foto: diakonima.gr

na današnji dan

Vernici danas slave SVECA koji je RAZGOVARAO SA DEMONIMA!

Nifont je imao bezbrojna viđenja nebeskog sveta

Objavljeno:

Pravoslavni vernici danas slave prepodobnog Nifonta čudotvorca, koji se rodio u Paflagoniji, kao sin jednog znamenitog čoveka, po imenu Agapita.

Nifont je bio vaspitavan u Carigradu, na dvoru nekog vojvode.

Kao sasvim mali dečak, Nifont je bio dobar, tih, krotak, smiren, i redovno je išao u crkvu.

Međutim, kad je zašao u mladalačke godine, zapao je u loše društvo, pokvario se i predao mnogim gresima i porocima.

Zbog grehova koje je činio, više nije mogao da se moli Bogu, zbog čega su ga mnogi poznanici kritikovali.

Nifont je tako, jednom prilikom, otišao kod svog prijatelja Nikodima, koji se zaprepastio kad ga je ugledao. Nifont ga je upitao zašto ga tako gleda, kao da se ne poznaju, na šta je Nikodim odgovorio: "Veruj mi, brate, ja te nikada ne videh takvoga kao sada: lice ti je strašno kao u crnca!"

Kada je to čuo Nifont se uplašio i postideo; na putu kući pitao se kako je moguće da je nekada bio tako pobožan, a sad grešan.

U sebi je ponavljao: "Teško meni grešnome! Kada sam u ovom svetu crn dušom i telom, šta li ću onda biti na sudu Božjem? Kako ću izaći pred lice Božije? Teško meni strasnome! Gde si sada, dušo moja? Avaj meni! Šta da radim? Mogu li se pokajati? Ima li, ko bi me uputio na pokajanje i rekao mi da li se mogu spasti? Kako ću reći Bogu: "Pomiluj me!" kada sam učinio pred Njim tolika gadna dela?"

Dok je stajao na molitvi, gledajući na istok, odjednom naiđe mrkli mrak.

Nifont se užasnuo i legao na svoju postelju, uzdišući i plačući zbog svojih grehova. Sutradan je izjutra odmah otišao u crkvu, gde je stao pred ikonu Prečiste Djeve Marije Bogorodice.

Nakon što joj se pomolio, ikona mu se osmehnula, a lice joj je zasjalo.

Ugledavši ovo čudo, Nifont je zadivljen počeo da se veseli svim srcem.

Prema verovanju, on se tada zahvalio Bogu: "O, dubino čovekoljublja Božija! Kako je velika milost Tvoja, Gospode, koju Ti pokazuješ na onima koji sagrešiše pred Tobom! Jer radi njih Ti si dao i Prečistu Svoju Mater da bude molitvenica ka Tvome veličanstvu!"

Posle toga, Nifont je imao bezbrojna viđenja nebeskog sveta. Četiri godine vodio je tešku borbu s demonom, koji mu je neprestano šaptao da nema Boga, ali mu se tada Gospod Isus javio kao živ na ikoni.

Nifont je ovladao zlim dusima, kada je shvatio da ga Bog čuva i oslobodio se teških iskušenja.

Toliko je prozorljiv bio, da je viđao angele i demone oko ljudi isto kao i ljude, i poznavao ljudske pomisli.

S anđelima je razgovarao često, a s demonima se prepirao.

U znak zahvalnosti što je uvek bila uz njega, sazidao je crkvu Presvetoj Bogorodici u Carigradu, prikupio monahe i spasavao mnoge.

Arhiepiskop aleksandrijski Aleksandar po otkrivenju s neba posvetio ga je za episkopa grada Konstancije na Kipru.

U to vreme Nifont je već bio star, pa se nakon upravljanja Božjom crkvom neko vreme, "preselio u večno Carstvo Hristovo".

Pred smrt ga je posetio sveti Atanasije Veliki, arhiđakon crkve aleksandrijske, koji je, pošto je Nifont preminuo, video da mu je lice prosvetljeno kao sunce.

Pravoslavni vernici danas slave i Svetog Nauma Čudotvorca Ohridskog, Svetih deset mučenika na Kritu, Svetog Pavla Neokesariskog, Svetog Hrisogona i Svetog Teokista.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.