U NOVU GODINU ULAZIMO S MASKAMA ZA DISANJE: Beograd i još 2 grada su UŠLI U POSLEDNJI STEPEN ZAGAĐENOSTI
Ilustracija, Foto: EPA / Peter Komka

problem nije rešen

U NOVU GODINU ULAZIMO S MASKAMA ZA DISANJE: Beograd i još 2 grada su UŠLI U POSLEDNJI STEPEN ZAGAĐENOSTI

Ovu 2019. godinu obeležili su i problemi sa zagađenjem vazduha

Objavljeno:

Ovu 2019. godinu obeležio je i problem ogromnog aerozagađenja vazduha u našoj zemlji, a sudeći prema trenutnim podacima i ovaj, praznični, dan provodimo udišući nezdrav vazduh.

Oni koji će večeras Novu godinu dočekati na otvorenom, tako, možda ne bi bilo loše da ponesu masku, ali ne neku novogodišnju, već nano masku.

Poslednjeg dana ove godine najzagađeniji gradovi u našoj zemlji tokom celog danas su Beograd, Valjevo i Kosjerić, govore podaci merenja kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine.

Oni su na mapi Agencije bili obojeni ljubičastom bojom, što predstavlja peti i poslednji stepen zagađenosti. Beograd je tokom popodneva prešeo u crvenu zonu, za supanj niži nivo zagađenja od ljubičaste, ali to nije slučaj sa Valjevom i Kosjerićem.

foto: Printscreen/ WWW.SEPA.GOV.RS

Danas u 11 sati u Valjevu je zabeleženo čak 203 PM 10 čestica, dok je prema poslednjem merenju u 13 sati izmereno 130. Na mernoj stanici u Kosjeriću oko podneva je zabeleženo čak 176 PM 10 čestica.

Ništa bolje nije ni u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Smederevu i Subotici, jer su ovi gradovi obojeni u crveno, što znači da građani uduši vazduh koji je ocenjen kao "zagađen".

Primera radi, količina štetnih PM 10 čestica na beogradskoj opštini Stari Grad u 11 sati iznosila je 184 (i tada je bio u ljubičastoj zoni, tokm dana, nivo zagađanje je opaso), a prema poslednjem merenju štetne materije su "opale" i iznose oko 100 PM 10 čestica.

"Crvenim alarmamom" i zvanični gradski sajt "Beoko" potvrđuje da Beograđani danas udišu loš vazduh. Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da preusmere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

foto: Printscreen/AIRVISUAL.COM

Iako se podaci o štetnim materijama u vazduhu menjaju iz sata u sat, Beograd se i danas nalazi na listi najzagađenijih gradova na planeti, a trenutno smo pozicionirani na 16. mestu, govore podaci sa sajta "Air Visual".

Preporuke za Beograđane na ovom sajtu su predstavljene crtežima koji pokazuju da je zabranjeno otvarati prozore i voziti bicikl, odnosno baviti se fizičkim aktivnostima napolju, a potrebno je nositi maske i uključiti prečišćivače vazduha.

Srbija, BiH, Crna Gora

foto: Printscreen/WAQI.INFO

Da ćemo danas disati "na škrge" potvrđuju i podaci sa sajta World Air Quality Index, koji se bavi merenjem kvaliteta vazduha u svetu. Prema upozorenju sa ovog sajta "svako može početi da oseća tegobe", a da "članovi osetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posledice".

Ni u komšiluku nije bolje od jutros. Tako, zagađenje u većem delu Bosne i Hercegovine od jutros na alarmantno visokom nivou i u Sarajevu iznosi 173 jedinica, a kritično je i u severnom delu Crne Gore jer je u Pljevlji izmereno 164.

foto: Printscreen/AQICN.ORG

Kako je "Blic" već pisao, tabela zagađenosti sa pomenutog sajta nudi detaljne podatke za mernu stanicu Beograd Stari grad, od januara 2018. do danas, za svaki dan pojedinačno. Najveći uzročnik lošeg kvaliteta vazduha u Beogradu, često i opasnog, jesu PM čestice 2,5, pokazuje tabela sajta WAQI, a jasno je vidljivo da je broj ovih čestica najveći u zimskim mesecima, tokom grejne sezone.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.