KRENITE PREMA MAJKAMA, PREDUGO SU RUKE ISPRUŽENE, ŽELJNE VAS! Roditelji nestalih beba imaju samo JEDNU želju!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

poželeli su u 2020.

KRENITE PREMA MAJKAMA, PREDUGO SU RUKE ISPRUŽENE, ŽELJNE VAS! Roditelji nestalih beba imaju samo JEDNU želju!

I tako dok mi praznike provodimo sa porodicom i svim njenim članovima na broju, njihov jedan član decenijama unazad nedostaje

Objavljeno:
Jovana Korica

Decenijama unazad jedna tužna priča potresa porodice širom Srbije, menjajući njihove živote i sudbine. Decenijama unazad tragaju za do sada nedostižnom im istinom. Njihovi životi obeleženi su nestankom dece, njihove dece iz srpskih porodilišta. Oni su roditelji, oni su porodice koje tragaju za sada već odraslim ljudima.

Decenijama unazad bore se za istinu i znanje o tome šta se desilo onog sledećeg dana sa njihovom decom, njihovom braćom i sestrama. Dan nakon što su napustili majčinu utrobu i došli na svet.

I tako dok mi praznike provodimo sa porodicom i svim njenim članovima na broju, njihov jedan član decenijama unazad nedostaje na svakom porodičnom okupljanju, a u srcima stvara neprebol...

Ovo su njihove novogodišnje želje:

Vera Medan

foto: Privatna arhiva

- Porodila sam se sa drugim detetom u jutarnjim satima 15. februara 1985. godine u novosadskom porodilištu, nakon uredne, željene i kontrolisane trudnoće. Devojčica je bila lepa, normalne težine, dužine... Zaplakala je po rođenu i dobila visoke ocene. I danas pamitim njene neobične, duge trepavice i prstiće na ručicama.

Međutim, sutradan uveče moje čedo je oteto iz topline mog naručja i odneto daleko od nas roditelja koji smo je željno čekali, u ko zna čije ruke ubačeno i ko zna kako othranjeno. Ona je danas zrela devojka. Možda živi dobro, možda ne... Ne zna za mene i moju bol za njom, ne zna za moje suze i brigu za njom. Možda ima muža, možda ima decu koja ne znaju za nas. A mi, mi postojimo, u nama teče ista krv, prepliću se isti geni. Mi smo njeni mama, tata, sestra i brat. Životna želja i ove i svake nove godine mi je da sazna moje dete da je nikad prebolela i zaboravila nisam. Nadam se da će istina isplivati!

Cveta Jovanović

foto: Privatna arhiva

- Svim biološkim roditeljima želim da istraju u pronalaženju, na najmonstruozniji način, naših oduzetih beba. Nebiološkim roditeljima želim da otvore svoje duše i kažu deci odakle su, ko su im roditelji, i u kom Centru za socijalni rad je zaključeno usvojenje, jer deca kao punoletna lica imaju pravo po zakonu da zatraže dosije iz centra i izvrše uvid kako bi saznali istinu.

Jadranka Knežević

- Svim roditeljima želim sve najlepše u Novoj godini, a naročito da naši zajednički problemi krenu sa mrtve tačke i da našu decu za svog života pronađemo. Zovem se Kneževic Jadranka porodila sam se u dvadesetoj godini u Zemunskoj bolnici i na svet donela dva dečaka 26.10.1980.Sutradan su mi saopštili da su bebe preminule nakon pet sati. Bila sam mlada neograničeno sam im verovala bila sam idealan slučaj za zloupotrbu. Od 2003. godine se borim za istinu i nadam se kao i sve druge majke. Puno hvala svima onima koji nam pomažu i sve najbolje želim njima i njihovim porodicama.

Svetlana Škerović

foto: Privatna arhiva

- Moja jedina želja svih ovih dugih 25 godina, koliko je prošlo od kada sam rodila svoje treće dete, ćerku kojoj sam dala ime Marijana Škerović jeste da je pronađem. Volela bih da to bude baš ove 2020. godine. U porodilištu su mi zamenili moje zdravo dete i dali mi nečije bolesno koje je preminulo 39. dana nakon rođenja. Imam i dokaze za to. U ponoć 31. decembra ću opet isto poželeti kao svake godine. Hajde neka mi se ovog puta poreći! Neka mi se osmehe dugo iščekivana sreća i javi se majci moja devojčica! Čekaću taj trenutak u 2020.Bože, da li je moja željica neskromna? Ne tražim ništa drugo. Imam jednu jedinu želju. Čekam te zlato moje najdragocenije! Ulepšaj majci budućnost!

Slavica Suvajac

foto: Privatna arhiva

- Svim roditeljima koji tragaju za svojim najrođenijima i svoj deci koja tragaju za svojom pirodicom, želim sve najlepše u Novoj godini, da se konačno ostvare naše želje, i da nam u životu bude kako je rekao Bog a ne kako je želela bebi mafija. Zovem se Slavica Suvajac. Porodila sam se u 22 godini u Smederevu u bolnici Sv Luka i na svet donela blizanxe, najpre ćerku pa sina 21.08.1988. Posle 3 dana u bolnici su mi saopštili da mi je sin preminuo a ćerku prebacili na Neonatologiji. Na otpusnoj listi piše da je moj sin primao terapiju i da je otpušten. Ne napušta me osećaj da je moj sin živ i tragam za njim od 1997. godine.. Hvala svima koji su mi na bilo koji način pomogli i želim im sve najbolje u Novoj godini.

Radinka Marjanov

foto: Privatna arhiva

Tražim ćerku rođenu 1985. godine u Novom Sadu. Želim svim majkama da nam se najveća želja ispuni, a našoj ukradenoj deci poručujem: "Krenite prema majkama, predugo su ruke ispružene željne vas"!

Branka Karajovi

foto: Privatna arhiva

- Svima nama koji tragamo za istinom o svojoj deci želim da ih u 2020. godini pronađemo i da nam padne ovaj veliki teret sa pleća koji nosimo godinama. Uvek, uvek je teško kada izgubimo nekog svog, ali kada izgubimo nekog ko nam je otet onako nemoćan, mali, nevin... To je nešto što ne može nikada da se zaleči. Rane nisu lakše ni posle pola veka, nisu nikada lakše i ne prolaze.

Svima onik koji imaju bilo kakve veze sa nestankom naše dece, želim da poručim da olakšaju savest i prizanju istinu.

Jasmina Simić (Milošević)

foto: Privatna arhiva

Malena moja...

Još jedna godina bez tebe i još jedan maj koga treba preživeti. Tražila sam te među zvezdama u dugim novogodišnjim i božićnim noćima. Najsjajnija među njima bila si TI - moja zvezda. Molila sam Boga da mi te vrati...

Jednog dana sam saznala da si možda ovde, među nama. Ako ne uspem da te nađem, nađi ti mene! Srećna ti nova 2020. godina. Isto želim svoj ukradenoj deci i ojađenim majkama, da nam se ove godine vratite!

Gradimir Stevanović

foto: Privatna arhiva

Od srca želim svim roditeljima mnogo sreće i dobrog zdravlja u novoj 2020. godini i da što pre dođemo do našeg najbitnije cilja, a to je da pronađemo našu ukradenu decu!

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.