SUBOTICA PROSLAVILA DAN GRADA Ikona iz Hilandara uručena gradonačelniku, Danilo Kiš dobio zvanje počasnog građanina
Foto: N.H.

svečano

SUBOTICA PROSLAVILA DAN GRADA Ikona iz Hilandara uručena gradonačelniku, Danilo Kiš dobio zvanje počasnog građanina

Laban je čestitao građanima Dan grada, naglašavajući projekte razvoja

Objavljeno: 11:45h

SUBOTICA - Bogatim kulturnim, umetničkim, folklornim i sportskim programom u Subotici se petodnevnim programom obeležava Dan Grada, 240 godina od sticanja statusa kraljevskog grada.

Danas, uoči svečane sednice Skupštine grada, tradicionalnim činom podizanja gradske zastave na jarobol, gradonačelnik Bogdan Laban i predsednik gradske Skupštine Tivadar Bunford ozvaničili su još jedan jubilej proslave grada Subotice i podsećanja na dan kada je dekretom Marije Terezije iz 1779. godine, Subotica dobila status slobodnog kraljevskog grada.

Laban je čestitao građanima Dan grada, naglašavajući projekte razvoja, na Opštoj bolnici, Stadionu, Zelenoj fontani, ipsilon kraku, saobraćajnicama, školama, Hali sportova, na Paliću gde je započeta pored ostalog i gradnja Akva parka i drugih investicija koje su započete ili se dovršavaju u Subotici.

foto: N.H.

-Najveći rezultat je kada se na dijagramu vidi razvojna linija, gde je 2 milijarde i 800 miliona dinara u mandatu ove vlasti, za tri godine, uloženo u projekte, dok dežurni kritičari koji su pre nas vodili grad nemaju uloženih nekoliko stotina miliona. Razlika je ogromna, a to dokumentuje i naš rezultat, jer je između rada i nerada, razlika uvek vidljiva, rekao je Laban, podsećajući na najveće projekte koji se rade, zgradu Pozorišta, Ipsilon krak i druge investicije.

Nakon intoniranja himne u prepunoj sali Velike većnice, mnogobrojni gosti i domaćini pozdravili su Miloša Stojkovića, teologa i poverenika manastira Hilandar, koji je blagoslovom igumana hilandarskog manastira zahvalio Subotici, gradonačelniku Bogdanu Labanu i njegovim saradnicama, za veliku pomoć koja im je uručena ove godine, u okviru organizovanja najvećeg pravoslavnog kampa u Evropi, koji je manastir Hilandar organizovao za srpsku decu i porodice iz svih srpskih zemalja.

foto: N.H.

-U kampu je bilo preko 400 srpske dece, učenika, a grad Subotica je na inicijativu gradonačelnika pružio veliku dobrotvornu pomoć kampu, pa smo danas ovde da se zahvalimo Subotici, gradonačelniku i njegovim saradnicima svih nacija, na podršci, poklonom ikone Bogorodice Trojeručice, kopije koja je verna originalu, koju je igumanija manastira Hilandara uputila kao uspomenu i istorijski momenat i zajedničku saradnju. Za svakog građanina pravoslavne vere nema veće stvari od veze sa manastirom Hilandar, rekao je Stojković.

Na svečanoj sednici Supštine grada gradonačelnik Laban je dodelio posthumno kniževniku Danilu Kišu zvanje Počasni građanin Subotice, koje je preuzela Milanka Kostić, direktorka Fondacije Danilo Kiš.

foto: N.H.

Gradska priznanja Pro urbe dobili su Danijela Andrašić, diplomirani defektolog, Robert Đivanović, profesor francuskog jezika i književnsoti i prof dr Jožef Njerš, doktor tehničkih nauka.

U Velikoj većnici nastupila je poznata umetnica Jadranka Jovanović, arijom Što se bore misli moje, a sinoć je na trgu održan i veliki koncert nataše Bekvalac a nastupio je i gradski duvački orkestar.

BONUS VIDEO:

Akcija MUP-a u Subotici

(Espreso.co.rs/Kurir.rs/N.H.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.