DIREKTORKA OŠ JEVREM OBRENOVIĆ PRED RAZREŠENJEM: Na njeno mesto dolazi odbornica, pogađajte iz koje stranke!
Direktorka Osnovne škole „Jevrem Obrenović“ biće razrešena sa te funkcije, Foto: Podrinske

zbog inspekcijskog nadzora

DIREKTORKA OŠ JEVREM OBRENOVIĆ PRED RAZREŠENJEM: Na njeno mesto dolazi odbornica, pogađajte iz koje stranke!

Nezvanično, ta najava je stigla od posebnog savetnika ministra prosvete dr Aleksandra Pajića

Objavljeno:

Direktorka Osnovne škole „Jevrem Obrenović“ biće razrešena sa te funkcije, zbog inspekcijskog nadzora na osnovu kojeg je procenjeno da nije postupala u skladu sa zakonom, nezvanično saznaju "Podrinske".

Nezvanično, ta najava je stigla od posebnog savetnika ministra prosvete dr Aleksandra Pajića. U pitanju su proceduralne greške koje nisu uticale na kvalitet nastave i funkcionisanje škole, te je Jevrićeva uputila primedbe na zapisnik, ali je odgovor na te primedbe republička inspektorka iz neobjašnjivih razloga uputila na adresu Osnovne škole „Janko Veselinović“. Sindikat i svi zaposleni će, ako se ova odluka ozvaniči, stupiti u štrajk, a razlog više su najave da će odbornica Srpske napredne stranke Svetlana Stanković, inače zaposlena u OŠ „Stojan Novaković“, kako i sama već najavljuje, biti postavljena na mesto Jevrićeve.

- Još uvek nemam zvaničnu informaciju, ali mi je usmeno saopšteno iz Ministarstva da je rešenje spremno i da ministar treba da ga potpiše. Inspektorka mi nikada nije dala povratnu informaciju, pošto sam poslala da sam izvršila te mere i otklonila nepravilnosti, nije mi odgovorila, nije mi donela rešenje, već je uputila ministru predlog za razrešenje. Veliki deo kolektiva odbija da prihvati to rešenje, za večeras je zakazana vanredna sednica nastavničkog veća i sindikata, razmilja se o štrajku. Školski odbor hoće da zakaže vanrednu sednicu, da se pišu dopisi ministarstvu. Kolektiv odbija da prihvati takvo rešenje, ali meni ono još uvek nije zvanično saopšteno. Prva informacija koju sam dobila je da se prenosi kroz Šabac da učiteljica Svetlana Stanković iz OŠ „Stojan Novaković“ tvrdi da će ona biti postavljena za v.d direktora naše škole i pre nego što sam ja zavnično razrešena - navodi u razgovoru za „Podrinske“ u sredu Jelena Jevrić i dodaje da joj se inspektorka ne javlja na telefon, te da odbija pozive.

Nepravilnosti koje su dovele do mogućeg razrešenja tiču se proceduralnih stvari, poput zapisnika sa sednice pedagoškog kolegijuma za koji je procenjeno da nije vođen u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku i slično. To nije uticalo na kvalitet nastave, uslove rada u kolektivu i postignuća koja su znatno veća nego prošle godine. Sve je krenulo od anonimne prijave zabrinutih roditelja navodno upućene Ministarstvu prosvete. Inspekcijski nadzor je najavljen dva dana ranije, iako bi po Zakonu morao biti najavljen najkasnije tri dana ranije.

- Nemam dokaze ko stoji iza ovoga, ali u pitanju su greške koje ne utiču na bezbednost učenika i nisu viskog rizika. Inspektorka mi nikad nije dala povratnu informaciju kada sam izvršila ispravke - objašnjava Jevrićeva, koja ima punu podršku kolektiva, budući da je na toj funkciji od 20.septembra 2018. godine, te da za to vreme škola postiže znatno veće uspehe nego ranije.

Već u sredu je održana vanredna sednica sindikata i školskog odbora, koji neće prihvatiti odluku, kao ni najave da se na čelo kolektiva postavi osoba iz druge škole.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Podrinske)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.