U SRBIJI OD MIJELOFIBROZE BOLUJE 500 LJUDI: Ovo je opaka bolest, simptomi se TEŠKO PREPOZNAJU
Ovo je opaka bolest, simptomi se TEŠKO PREPOZNAJU, Foto: Promo

U STALNOM PORASTU

U SRBIJI OD MIJELOFIBROZE BOLUJE 500 LJUDI: Ovo je opaka bolest, simptomi se TEŠKO PREPOZNAJU

Kako bolest napreduje, javljaju se neki od sledećih simptoma

Objavljeno: 10:09h

Hematološke maligne bolesti predstavljaju grupu teških i retkih oboljenja krvi i krvotvornih organa. Pored leukemije, mijelofibroza predstavlja jedan od najtežih oblika hronične bolesti krvi od kojeg u Srbiji boluje oko 500 osoba i taj broj je u stalnom porastu. Klinika za hematologiju KC Vojvodina je jedan od vodećih referentnih centara za lečenje ove bolesti na području pokrajine. Tim povodom, u Novom Sadu se u ponedeljak 23.decembra održava edukativna tribina za medije i pacijente.

- Mijelofibroza je veoma retko i agresivno oboljenje. U koštanoj srži razvija se fibrozno tkivo što dovodi do značajnog smanjenja proizvodnje krvi, povećanja slezine i jetre, gubitka telesne težine i mnogobrojnih nespecifičnih simptoma. To su osnovne karakteristike ove teške bolesti, koja pacijentima značajno skraćuje životni vek. Ipak, situacija je mnogo bolja od 2016.godine, od kada nam je omogućena primena inovativne terapije. Bolest sada uspešnije kontrolišemo, a pacijenti kvalitetnije i duže žive. Terapijom se uspešno smanjuje uvećana slezina, simptomi se povlače, a odlaže se i progresivni tok bolesti - rekla je prof. dr Ivana Urošević, upravnica Klinike za hematologiju KC Vojvodine.

Ova bolest spada u retko oboljenje krvi i najčešće pogađa osobe između 50 i 70 godina starosti, mada se može javiti i kod mlađe populacije. Jedna od njih je upravo i Ružica Olah, kod koje je dijagnoza primarne mijelofibroze postavljena u 27. godini života.

- Simptomi poput povraćanja, gubitka telesne težine, noćnog znojenja i dijareje nisu nažalost bili dovoljni za lekare iz Doma zdravlja da prepoznaju bolest, pa sam se veoma dugo mučila dok nisam definitivno saznala od čega bolujem. Kada mi je konačno saopštena dijagnoza usledila je neverica i beznađe. Nakon prvog šoka, došlo je do prihvatanja realnosti i dala sam sebi i porodici obećanje da se neću predati. Lečila sam se na mnogo različitih načina, da bih 2017.dobila savremenu inovativnu terapiju. Danas imam 39 godina, osećam se dobro i trudim se da vodim normalan život. Poručila bih svima da veruju doktorima, slušaju njihove savete, ali da najviše veruju u sebe – iskrena je Ružica Olah.

U najranijim stadijumima bolesti, simptomi ne moraju da budu prisutni. Kako bolest napreduje, javljaju se neki od sledećih simptoma:

  • Osećaj umora i slabosti
  • Bledilo kože
  • Sklonost pojavi modrica i krvarenja,
  • Pojačano znojenje tokom spavanja
  • Povišena temperatura,
  • Bolovi u kostima
  • Gubitak telesne težine

Više od 90 posto pacijenata sa mijelofibrozom ima uvećanje slezine, pa se upravo zbog toga javlja bol i osećaj punoće ispod levog rebarnog luka. Od kraja 2016. godine pacijentima u Srbiji je dostupna inovativna terapija, koja u većini slučajeva mijelofibrozu uvodi u stanje hroničnog oboljenja. Značajno je podizati svest o ovoj bolesti kako bi pacijentima u ranoj fazi bila postavljena dijagnoza i prepisana adekvatna terapija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.