DEČAK (13) TERORIŠE CEO RAZRED OSNOVNE ŠKOLE U VELIKOM MOKROM LUGU: Donosio i nož i pištolj, NADLEŽNI ĆUTE
Vršnjačko nasilje u školama i van njih je problem sa kojim se društvo bori  godinama, Foto: Printscreen/Google Earth, Profimedia, Ilustracija

STRAVIČNO VRŠNJAČKO NASILJE

DEČAK (13) TERORIŠE CEO RAZRED OSNOVNE ŠKOLE U VELIKOM MOKROM LUGU: Donosio i nož i pištolj, NADLEŽNI ĆUTE

Ovom problematičnom dečaku je svakog dana neko od drugara iz odeljenja META

Objavljeno:

Vršnjačko nasilje u školama i van njih je problem sa kojim se društvo bori godinama, a za koje još uvek ne postoji adekvatno rešenje.

U osnovnoj školi "Vladislav Petković Dis" u Velikom Mokrom Lugu, učenici šestog razreda navodno su svakodnevno izloženi ovom vidu nasilja, zbog čega nas je kontaktirala majka jednog od đaka ove ustanove.

Prema njenim rečima, jedan učenik već duže vreme maltretirala ostale u odeljenju, kako psihički tako i fizički, a ometa i nastavu. Njih dvadesetšestoro, tvrdi ova majka, trpi zbog njega.

- U školi postoji jedno dete koje maltretira celo odelenje, pa i nastavnike i to traje godinama. Danas maltretira jedno, sutra drugo, prekosutra peto dete, to su ćuškanja, uzimanje pribora na času, bacanje, lomljenje telefona... - počela je priču majka jednog učenika, Gordana R. za Espreso.co.rs.

Kako ona navodi, ovom problematičnom dečaku je svakog dana neko od drugara iz odeljenja META.

- Prošle godine bio je slučaj da je gurnuo jedno dete i ono je dobilo potres mozga, pao je udario je u radijator. Svaki drugi dan deca dolaze i žale se da ih maltretira - objasnila je ona, a potom dodala da je dečak trebao da padne peti razred, ali nekim čudom do toga nije došlo.

- On je trebao da padne razred, međutim, roditelji su našli neku rupu u zakonu, gde mu nastavnica matematike nije držala pripremne časove i onda je on opet prebačen u šesti razred, polagao je matematiku i položio je i od kraja oktobra nastavlja šesti razred. Na sred časa pravi haos, kažu nastavnici da ne znaju da li da čuvaju njega da neće neko dete da spotakne i ne mogu da se okrenu da pišu na tabli zbog njega, jer ne znaju šta će da uradi.

Ova majka je veoma zabrinuta zbog ovog slučaja, budući da njeno dete često dolazi iz škole sa masnicama i modricama po telu...

foto: Profimedia/Ilustracija

- Moje dete dolazi svaki drugi dan sa ponekom masnicom i onda kaže "Udario me je, gurnuo me, ja sam pao", neki dan je došao i rekao da mu je bacio mokru krpu u lice. Najviše me je iziritiralo kada je moj sin stajao ispred učionice, a on je prišao i od iza i mučki ga je udario pesnicom iznad bubrega, vodila sam ga kod lekara, postojao je otok - priča uznemirana Gordana.

Međutim, nadležni u školskoj upravi nisu rešeni da se ozbiljno pozabave ovim problemom, navela je ona.

- Imao je i pedagoškog asisistenta koji je išao sa njim, ali ubrzo je odustao, verovatno jer dete kaže da ne dolazi. A direktorka ne radi ništa kako bi rešila problem. Njegovi roditelji ne reaguju, niti dolaze u školu. Sa tim slučajem upoznata je i socijalna služba i u MUP-u postoji više prijava za to fizičko nasilje. Njegova majka je čak prijavjivala da deca njega maltretirala, uvek prebacuje krivicu na druge. Najveća sankcija koju je snosio je dvojka iz vladanja, kako sam čula, pokušali su da ga prebace u drugu školu, ali kad vide dosije i kakvo je dete, neće ga niko. Čekaju da se desi nešto strašno, da bi reagovali.

Da je stvar uzela maha, govori i to što je dečak navodno donosio pištolj i nož u školu.

- Donosio je pištolj u školu, nož, gađao je trudnu nastavnicu ciglom, sva sreća pa je promašio. Dete je baš veliki problem. Prošle nedelje je jednoj devojčici iz razreda umalo slomio ruku, otac je došao u školu besan. Deca se sklanjanju, a što se više sklanjanju on ih više progoni. Neće niko da reaguje. Čekam dete da dođe iz škole i zaplače, i tako svakog dana - zaključila je potresena majka.

Ostali roditelji učenika koji idu u ovaj razred, takođe su potvrdili priču da je pomenuti dečak veliki problem, kao i to da su njihova deca takođe imali slične sitacije u kojoj su bile žrtve svog školskog drugara.

- Imam devojčicu i ona nema nekih problema, da on nju fizički zlostavlja, ali pogodi je gumicom, baca joj pribor u kantu za đubre... Međutim, druga deca, uglavnom dečaci imaju veće probleme. Lično sam išla u Ministarstvo sa još jednom mamom, pisali smo mejl, rekli su da će proslediti nadležnim službama, međutim, nas niko nikad nije obavestio. Rekli su nam da to iz škole nije otišlo dalje. Na početku školske godine je dečak dobio potres mozga kada ga je on gurnuo, policija je bila i nikom ništa. - rekla je jedna od mama.

Otac dečaka koji je prošle godine imao incidente sa ovim đakom ispričao nam je da njegovo dete nije išlo deset dana u školu zbog njega, kao i to da se više puta obraćao direktorki, ali problem nije bio rešen.

- Prošle godine smo imali problem sa njim, maltretirao je decu na času, udarao, psovao, moj klinac mu uzvratio, i onda me je direktorka zvala na razgovor, tvrdila je kako su oni nemoćni. Moje dete tada nisam puštao deset dana u školu u nadi da će nešto rešiti. Direktorka je rekla da zbog mobinga ne sme to dete da kažnjava. Dete im pravi problem od petog razreda, pao je na popravnom, a oni su uspeli da ga vrate opet u šesti razred. Moje dete sad trenutno nema problem, ali eto ima drugi dečak, a prošle godine je bio moje dete žrtva. Odlazio sam dvadeset puta u školu u nadi da će se rešiti, ali ništa. - rekao nam je otac.

Pozvali smo i osnovnu školu "Vladislav Petković Dis", međutim, zvanični odgovor od njih nismo dobili.

Takođe, pitanja o tome da li su upoznati sa situacijom u ovoj školi, uputili smo i Ministarstvu prosvete. Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.