ČESTO STE PREVARENI, A DA TO NI NE ZNATE: Na deklaraciji OVIH proizvoda piše POSNO, a oni u sebi imaju MLEKO I JAJA
Proivodi na kojima piše posno, Foto: Emilija Jovanović

prevara na delu

ČESTO STE PREVARENI, A DA TO NI NE ZNATE: Na deklaraciji OVIH proizvoda piše POSNO, a oni u sebi imaju MLEKO I JAJA

Obmana potrošača je uzela maha

Objavljeno:
Jovana Jovanović

Na rafovima je sve više proizvoda na kojima piše da su posni, pa su potrošači veoma često u zabludi. Osim toga, mnogi nisu ni svesni da su prevareni.

Posna hrana je sva hrana koja nema životinjske sastojke u sebi i treba pažljivo čitati deklaracije jer se za mnoge namirnice misli da su posne, a one to nisu jer sadrže sastojke životinjskog porekla.

Primera radi, s obzirom na to da se bombone sastoje od želea i šećera, možda ste mislili da su gumene bombone posne, ali većina njih nije. Ispostavilo se da nisu jer se želatin dobija kuvanjem životinjske kože, vezivnoga tkiva ili kosti životinja, često svinja ili krava.

Dakle, često na artiklu piše jedno, a kada okrenete sasvim drugo.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

Recimo, na kutiji napolitanaka piše da su posne, a kada okrete kutiju navedeno je da sadrže tragove mleka, jaja, lešnika...što zapravo znači da proizvod nije postan, ukoliko, sadrži ove sastojke.

Dakle, dobro obratite pažnju na napolitanke jer čokoladni prelivi nisu samo od kakaa, koji je postan, nego sadrži i mleko ili mleko u prahu.

Proverili smo, i uverili se na licu mesta da je reč o klasičnoj prevari.

foto: Emilija Jovanović

Primetno je da je na delu klasična obmana potrošača, a u našoj zemlji je ta pojava zaista uzela maha. Naime, proizvođači se ograde na deklaraciji sa rečenicom "Može sadržavati tragove lešnika, kikirikija...", ali to nikako ne može da opravda ovu prevaru.

Napolitanke nisu jedini proizvod na kojem piše posno, a sadrže mrsne sastojke, recimo i na kutiji keksa, kao i štapića piše posno, a kada detaljnije pročitate sastojke odmah shvatite da ste prevareni.

foto: Emilija Jovanović

Isto tako, za krem bananice i mančmelou, takođe mnogi misle da su posni, ali nisu nikako jer sadrže jaja i mleko u prahu. Postoji zabluda da sve što je u prahu, poput mleka i jaja, jeste posno.

Nije, jer iako u drugačijem obliku dobija se od istih namirnica koje su životinjskog porekla. Ukoliko na etiketi piše da proizvod sadrži suptitut jaja, onda je bezbedno konzumirati ga u toku posta, ali ako su navedena jaja u prahu, zaobiđite ga.

Obmana uzela maha

Primera radi, na kesi štapića piše da su posni, a kada okrenete vidite da piše mogu sadržavati tragove mleka.

Recimo, neko ko posti ovakva informacija ga može šokirati budući da na kesi piše jedno, a u sastojcima sasvim druga stvar.

foto: Emilija Jovanović

Vođeni ovim informacijama, kontaktirali smo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, iz kog su nam napisali sledeće:

- Informacija "može da sadrži tragove mleka, jaja", koriste se kod proizvoda u kojima alergeni (u ovom slučaju mleko, jaja), nisu sastojci već se u istom pogonu ili na istoj proizvodnoj liniji koriste za proizvodnju drugih proizvoda i u tom slučaju bez obzira na sve preuzete mere postoji realna opasnost od kontaminacije proizvoda ovim alergenima. U ovim slučajevima, proizvođaci na deklaraciji proizvoda navode ovu informaciju, kao upozorenje osobama koje imaju alergijske reakcije na iste - poručuju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

i iz kompanije Štark dobili smo sličan odgovor.

- U recepturi proizvoda koje deklarišemo kao posne - ne nalaze se sirovine animalnog porekla. Proizvodnja posnih proizvoda se odvija u istom pogonu gde se prave i proizvodi koji nisu posni, i zato je naša obaveza kao odgovornog proizvođača, da u deklaraciji to i naznačimo, mada je verovatnoća uzajamne kontaminacije, gotovo minimalna. Obaveza deklarisanja moguće prisutnosti alergena u tragovima, kao što su mleko, jaja, kikiriki i drugo, je u cilju zaštite zdravlja potrošača osetljivih na pojedinu hranu, čije i najmanje prisustvo može biti opasno po njihovo zdravlje.

Ipak, potrošači koji smatraju da su obmanuti imaju mogućnost da se obrate inspekciji ukoliko smatraju da su prevareni. Potrošačka udruženja navode da industrija ne investira u posebne linije za posnu hranu jer ih na to ne obavezuje ni jedan propis.

Iako je sastav proizvoda 100 odsto biljnog porekla, ukoliko se proizvodi na istoj liniji kojom je prethodno prošla mrsna hrana, tragovi životinjskog porekla ostaju ma kako da je linija očišćena.

Posna trpeza znatno skuplja

Višenedeljni Božični post traje do 7. januara, a njime se vernici pripremaju za proslavu Božića.

Iz SPC kažu da nije greh ako slučajno pojedete proizvod na kom piše da je posan, a ima tragove mleka i jaja.

- Kada neko kupi proizvod na kojem piše posno, a u sastojcima su mleko,jaja...to je nenamerno ogrešenje. Poenta je u tome da ako hoćete da se pričestite onda morate sedam dana da postite na vodi. Isto tako, od slatkiša možete pojesti jedino ratluk - kažu iz SPC.

Ipak, posna hrana, vernike košta dosta skuplje u odnosu na mrsne proizvode.

Espreso je o tome ranije pisao, a više o tome čitajte OVDE.

Uglavnom, da ne bi bilo različitih tumačenja zakona stručnjaci traže da država detaljnije uredi tu oblast. Proizvođačima predlažu uvođenje certifikata poput jevrejskog "Košera" ili islamskog standarda "Halal", kako bi i pravoslavni vernici imali sigurnost da je hrana koju jedu u skladu sa religijskim pravilima posta.

U Srbiji ne postoji propis koji definiše šta je to posna hrana. U ministartsva poljoprivrede kažu da je oznaka posno na svakom proizvodu dobrovoljna informacija ali da ona ipak ne sme potrošača da dovodi u zabludu.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.