MALI VUKAŠIN JE PREVREMENO ROĐENA BEBA: Bio je težak 1 KG kad se rodio, mama je krvarila, I DOŠLA KUĆI BEZ BEBE
Vukašin Stojanović, Foto: Prevremeno rođena beba

važno!

MALI VUKAŠIN JE PREVREMENO ROĐENA BEBA: Bio je težak 1 KG kad se rodio, mama je krvarila, I DOŠLA KUĆI BEZ BEBE

U Srbiji se svake godine prevremeno rodi čak 4.148 beba, a u svetu oko 15 miliona beba dođe na svet pre termina

Objavljeno:

U Srbiji se svake godine prevremeno rodi čak 4.148 beba, a u svetu oko 15 miliona beba dođe na svet pre termina.

Mirjana Karadžić (33) majka prevremeno rođene bebe odlučila je da za Espreso podeli svoju ispovest. Ona je pre svega žena koja je želela da nam približi kroz šta prolaze majke koje se nađu u ovakvoj situaciji.

- Želeli smo dete i on je bio planirana i željena beba. Vrlo brzo nakon toga smo ustanovili da sam trudna i našoj sreći nije bilo kraja. Imala sam normalnu, zdravu trudnoću koja je do šestog meseca tekla savršeno. Ugojila sam se četiri kilograma jer sam imala jake mučnine koje su me pratile tokom cele trdunoće. U šestom mesecu trudnoće počinje da mi se javlja povišen pritisak i šećer koji sam uz terapiju kontrolisala. Međutim, ušla sam u 29. nedelju trudnoće gde počinjem obilno da krvarim. Tih dana nisam bila aktivna već sam ležala i mirovala po nalogu lekara. Krvarenje se nastavilo obilno kao da mi je pukao vodenjak, odmah odlazim u bolnicu na šta pored prepisane terapije i lekova moj gornji pritisak ide preko 200 ... - tvrdi Mirjana.

foto: Prevremeno rođena beba

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti novorođenčadi i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece u svetu. Prevremeno rođene bebe na svet stižu sa znatno manjom telesnom masom, a često imaju probleme sa disanjem, vidom, sluhom, zatim motorne probleme. Mnogi od njih prate dete tokom celog života. Kakve komplikacije prate sam porođaj otkrila je za nas ova hrabra žena.

- Smeštena sam na odeljenje intenzivne nege gde prate moje stanje. Pose pet dana praćenja situacije urađen mi je ultrazvuk gde se vidi kako na materici imam hematom, koji raste i svaki naredni sat on je bio veći za po jedan centimetar. Tu je jedino rešenje bio hitan carski rez - nastavlja svoju priču Mirjana.

foto: Prevremeno rođena beba

Najmlađa beba koja se uspešno lečila u beogradskom Institutu za neonatologiju rođena je u 22. nedelji trudnoće i imala je svega 500 grama. Da je to veliki životni izazov i borba kako majki tako i mališana koji su na svet poranili svedoči ova priča kao i mnoge za koje smo čuli i o kojima smo čitali.

- Stanje u kom sam se našla se zove preklamsija. Toliko sam bila uplašena i izmorena da se bukvalno ničega ne sećam. Vukašin je rođen sa 1190g i 32cm. U inkubatoru je proveo dva meseca koja su za mene bila stravična. To malo biće koje samo što je došlo na svet, a već toliko stvari koje mora da prevaziđe. Dve transfuzije krvi, laserska operacija oka kao i nekoliko cista na mozgu koje su se kasnije povukle... Prvog dana je hranjen na slamčicu po 3ml mleka po obroku. Svaki dan se povećavao 3-4 milimetra. Uz moju ljubav i svakodnevni obilazak brzo je napredovao. Zašto mi se trudnoća naglo iskomplikovala i dovela do prevremenog rođenja i dalje ne znam, možda zbog mojih problema sa pritiskom pre trudnoće, možda i genetski ja ne znam - priča ova hrabra majka za Espreso.

foto: Prevremeno rođena beba

Neizostavni podatak je da je svaka peta beba u Srbiji prevremeno rođena.

- Svaki put kada sam ga posećivala dok je bio u inkubatoru pričala sam mu šta smo tata i ja radili taj dan, kako smo mu sredili sobicu šta smo mu sve kupili. Ne možete da zamislite kakav je osećaj kada dođete kući iz porodilišta i sve je pripremljeno za bebu, a beba nije sa vama - dodala je ona.

Dan prevremeno rođenih beba obeležava se 17. novembra.

Danas je Vukašin jedna zdrava beba koja za dva meseca puni dve godine.

On je veseo i srećan i kada bi ste ga sreli na ulici nikada ne biste mogli ni da pretpostavite kroz šta je sve prošao i koja je njegova životna priča.

foto: Prevremeno rođena beba

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Aleksandra Miljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.