ČAČAK KRUPNIM KORACIMA U EKOLOŠKOM RAZVOJU: Potpisan ugovor za realizaciju sanacije deponije Prelić!
Grad Čačak radiće na sanaciji deponije Prelić, Foto: Filip Plavčić

novi projekat

ČAČAK KRUPNIM KORACIMA U EKOLOŠKOM RAZVOJU: Potpisan ugovor za realizaciju sanacije deponije Prelić!

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, potpisao je 5.12.2019. godine ugovor sa gradom Čačkom, o dodeli sredstava za sufinansiranje realizacije projekata sanacije i remedijacije nesanitarne deponije

Objavljeno:

Grad Čačak uveliko radi na ekološkom razvoju i na tom polju ostvaruje zavidne rezultate. Kao tri najznačajnija projekta u okviru zaštite životne sredine ističu se investicija u okviru JKP "Gradsko zelenilo" i to u kompostanu, kao i potpisivanje memoranduma sa Ministarstvo za zaštitu životne sredine o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i sanacije nesanitarne deponije "Prelići".

Grad Čačak dobio je krajem prošle godine od Ministarstva zaštite životne sredine 35 miliona dinara za sanaciju I zone, nesanitarne deponije "Prelići", a ove godine grad je dobio sredstva i za sanaciju II zone, i to oko 60 miliona dinara.

foto: Filip Plavčić

- U planu je raspisivanje tendera u januaru mesecu, a smatram i da nakon mesec i po dana možemo dobiti i izvođača koji će nositi ovaj posao - rekla je Mirjana Đoković za Espreso.co.rs, pomoćnik gradonačelnika za LER i zaštitu životne sredine.

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, potpisao je 5.12.2019. godine ugovor sa gradom Čačkom, o dodeli sredstava za sufinansiranje realizacije projekata sanacije i remedijacije nesanitarne deponije.

foto: Filip Plavčić

Pored Čačka iz Zelenog fonda Srbije sredstva su donirana i Trsteniku i Kraljevu. Za ova tri grada namenjeno je 98.440.795,50 dinara i to na osnovu Javnog konkursa.

- Uspostavljanje celovitog sistema upravljanja komunalnim otpadom jedan je od najznačajnijih zadataka u zaštiti životne sredine što, između ostalog, podrazumeva sanaciju, remedijaciju i zatvaranje nesanitarnih deponija u Srbiji - rekao je ministar Goran Trivan na svečanoj ceremoniji potpisivanja ugovora.

Dodao je i da će opštine koje rade na rešavanju pitanja u životnoj sredini imati punu podršku Ministarstva, koje je protekle, ali i ove godine opredelilo više stotina miliona dinara kao pomoć u ovom procesu.

Za Grad Čačak opredeljeno je 66.672.360 dinara koji će biti uloženi za realizaciju druge faze Projekta sanacije, zatvaranja i rekultivacije nesanitarne deponije – smetlišta Prelići Čačak.

foto: Printscreen/Youtube/TELEVIZIJA LAV plus

— Na kraju smo prve faze rekultivacije deponije Prelići u Atenici. Aplicirali smo kod Ministarstva za zaštitu životne sredine i dobili smo sredstva za drugu fazu sanacije. Grad Čačak će učestvovati sa 16,6 miliona dinara u toj drugoj fazi. Radi se o površini od 6 hektara, uradićemo rekultivaciju. Konačno ćemo posle 20 godina uspeti da utrošimo foliju koja stoji u našem Vodovodu. Mislim da ćemo konačno rešiti i zatvoriti deponiju u Prelićima — rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Realizacijom ovih projekata i uspostavljanjem regionalnih centara za upravljanje otpadom, nesanitarne deponije u ovim mestima biće zatvorene, a krajnji plan lokalnih čelnika je da površine koje su danas prekrivene smećem, budu zelene oaze vraćene prirodi, sa pejzažnim vrednostima zelenog uređenog ambijenta, na zadovoljstvo građana.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran od strane Grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.