TORLAK PROIZVEO NOVU VAKCINU POSLE 15 GODINA PAUZE: Građanima stiže spas od gripa!
Posle 15 godina pauze, Institut “Torlak” proizveo je domaću vakcinu, Foto: Pixabay, Ilustracija

domaća vakcina

TORLAK PROIZVEO NOVU VAKCINU POSLE 15 GODINA PAUZE: Građanima stiže spas od gripa!

Ako vakcina dobije zeleno svetlo u Agenciji za lekove, građani mogu očekivati da će ih u narednoj sezoni 2020/21. od gripa štititi domaća, Torlakova vakcina...

Objavljeno:

Posle 15 godina pauze, Institut “Torlak” proizveo je domaću vakcinu protiv sezonskog gripa “TorVaxFlu”, čija su kompletna dokumentacija i uzorci predati na odobravanje i registraciju Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Ako cepivo dobije zeleno svetlo u Agenciji za lekove, građani mogu očekivati da će ih u narednoj sezoni 2020/21. od gripa štititi domaća, Torlakova vakcina.

Reč je o trovalentnoj vakcini koja sadrži dva tipa A virusa i jedan tip B virusa. Namenjena je populaciji od 18 do 65 godina.

"Za sledeću godinu je planirano da proizvedemo 150.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa. Proračun je da će to biti dovoljno za uzrastnu grupu, za koju se nadamo da će vakcina biti registrovana. Povećanje proizvodnje, odnosno količina vakcina koja će se praviti, zavisiće od potreba”, kaže za Tanjug direktorkaa Instituta Torlak Vera Stojiljković.

Torlakova vakcina protiv gripa je jednodozna, ne sadrži konzervanse i ađuvans.

Registraciona dokumentacija i uzorci vakčine predati su pre mesec i po dana Agenciji za lekove, a pre toga obavljene su sve provere u okviru samog Instituta.

"Završena su pretklinička i klinička ispitivanja. Dokazali smo da je vakcina efikasna i bezbedna za upotrebu i da daje imunogenost, odnosno zaštitu od tih tipova virusa za koje je pravljena”, pojasnila je Stojijkovićeva.

Ona je navela da je ceo projekat počeo inicijativom Ministarstva zdravlja da se 2006. godine rekonstruiše pogon za proizvodnju vakcina protiv gripa.

Tri godine kasnije Institut se priključio projektu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) “Globalni akcioni plan za proizvodnju vakčine protiv gripa”, u koji je uključeno 14 zemalja, a samo su tri uspele da proizvedu vakcinu protiv gripa - Srbija, Brazil, Vijetnam.

Torlak je svih prethodnih godina proizvodio pet bakterijskih vakcina, od kojih su četiri iz obaveznog Kalendara vakcinacije. Iz njihovih pogona redovno izlaze - vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, vakcina protiv difterije i tetanusa , vakcina protiv difterije i tetanus za odrasle, vakcina protiv tetanusa, BCG vakcina.

Torlak proizvodi i serume, i to antiserum protiv zmijskog otrova i antitoksin tetatnusa. Malo je poznato da osim vakcina i seruma, još proizvodi alergene, podloge, kao i imunološke preparate.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.