OVO JE ZABRANJENA ISTORIJA SRBIJE O KOJOJ NE SME DA SE PRIČA! Car DUŠAN uradio je nešto STRAŠNO sa ćerkom TEODOROM?
Car Dušan i krov Kosova, Foto: Printscreen, Wikipedia, Ilustracija

VELIKA BRUKA!

OVO JE ZABRANJENA ISTORIJA SRBIJE O KOJOJ NE SME DA SE PRIČA! Car DUŠAN uradio je nešto STRAŠNO sa ćerkom TEODOROM?

Ovu stranu istorije ne znate...

Objavljeno:

Dušan silni, Uroš nejaki! Svi u Srbiji znaju za ove nadimke i ovu verziju srpske istorije, po kojoj je Uroš, sin Dušanov dozvolio da se raspadne Dušanovo carstvo.

Međutim ovo nije još jedna priča o Dušanovom carstvu i sposobnosti ili ne njegovog sina Uroša, ovde je reč o zabranjenoj istoriji Srbije, a ona glasi da je car Dušan imao još jedno dete pored Uroša i to ćerku Teodoru?! O kojoj Srbi ništa ne znaju, a čak ne veruju ni da je postojala.

Zvanična istorija, ili ona koju učimo u školama nas uči da je najpoznatiji srpski srednjovekovni vladar, car Dušan imao samo jedno dete - sina Uroša, ali ništa nam ne kazuje o ćerki Teodori.

Da li je ovo još jedan srpski mit? Da li je Teodora zaista postojala? Tek po neki skroman istorijski zapis može nas dovesti u sumnju da je ćerka Dušana silnog zaista postojala.

Onima koji ovo tvrde najveći dokaz je freska u manastiru Visoki Dečani, koja godinama, možemo slobodno da kažemo i vekovima zadaje muke istoričarima.

foto: Printscreen/Facebook/Istorijski zabavnik

Na njoj su prikazani carica Jelena, njen sin – mladi carević Uroš, ali i još jedna nepoznata figura, viša (starija?) od Uroša, ali svakako još mlada. Nepoznata osoba na glavi jedina nema venac, a natpis pored nje je u celosti uništen tako da ju je nemoguće identifikovati.

Ipak, činjenica da je oslikana pored carice i carevića govori o njenom visokom poreklu. Drugi dokaz je odelo ukrašeno dvoglavim orlovima, simbolom Nemanjića. Smatra se da je freska nastala pre jeseni 1343. godine.

Pojedini istoričari veruju da je misteriozna figura zapravo princeza - izgubljena ćerka cara Dušana. Ako je postojala, zvala se Teodora, isto kao Dušanova majka.

S druge strane mogu se čuti razna objašnjenja, kao što naprimer u našoj istorijografiji tvrde da je ta druga figura pored Uroša Simeon Siniša, polubrat cara Dušana.

foto: Wikipedia

Ipak, Uroš je rođen 1337. a Simeon Siniša 1326. Kada se gleda ta freska, razlika u starosti između figura je mnogo manja.

Onima koji zagovaraju teoriju da je Dušan imao ćerku Teodoru dokaz su i zapisi Nićifora Grigora, vizantijskog istoričara koji pominje ćerku Teodoru u svom delu "Romejska istorija".

foto: Wikipedia Commons

Ovde se tvrdi da je sultanu Orhanu 1351. godine poslata ponuda da se jedan od njegovih sinova oženi za Teodoru, a na ovaj način, Dušan bi obezbedio bar privremen mir sa Turcima.

Car Dušan iznenada je umro 1355. a 1361. ista sudbina je zadesila i sultana Orhana. Teodori se, negde među mnogobrojnim ženama "kuće suza" gde su upućivane žene i naložnice starog sultana, tada gubi trag.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.