DRAGAN BOLUJE OD LEUKEMIJE, MOLIO JE DA MU DONIRAJU TROMBOCITE: I znate šta? NIKO SE NIJE JAVIO DA MU POMOGNE!
Dragan Marina, Foto: Facebook/Leuka

KAKVI SMO TO LJUDI?

DRAGAN BOLUJE OD LEUKEMIJE, MOLIO JE DA MU DONIRAJU TROMBOCITE: I znate šta? NIKO SE NIJE JAVIO DA MU POMOGNE!

Davaoci trombocita su uvek potrebni, a ne sme da vas mrzi jer životi ljudi zavise možda baš od vas

Objavljeno:

Dragan Marina je čovek koji je oboleo od leukemije.

On je prvi u našoj zemlji koji je, osim strašne bolesti, doživeo da se na objavu da se traže trombociti za njega nije javio - baš niko.

Pomoć je Draganu potrebna hitno! Zbog nedostatka trombociota Dragan je mogao da umre, a sada i dalje čeka dok se bori sa teškom bolešću.

Da solidarnost ipak postoji svedoči i status koji je objavljen u Fejsbuk grupi "Leuka". Potresen pričom, čovek koji vodi ovu stranicu apelovao je na sve ljude koji mogu da pomognu, da se jave.

Objavu iz ove stranice vam prenosimo u celosti:

- Moralo je jednom i to da se desi. Na objavu da tražimo trombocite za Dragana se niko nije javio. Niko. Apsolutno niko. Kako i zašto, ne znam. Ne umem da objasnim. Jednostavno je tako. Za Dragana nismo dobili ni jednog davaoca.

Ovo je prvi put. Do sada se uvek dokazivalo da postoji dovoljan broj vas koji razume potrebu obolelih od leukemije. Uvek ste bili tu. Vi, posebno humani ljudi. Da, ja vas upravo tako zovem, posebno humani ljudi. Nekako je lakše dati krv, trombocite je teže. Ne razmišljamo o njima. Nikad nismo ni čuli koliko znače. Za krv znamo, to je opšte poznato. Za trombocite ne. Nikad niko nije pričao o trombocitima. Kao da nisu bitni. Kao da nisu jedini način, da se pacijent oboleo od leukemije drži van životne opasnosti. Kao da im život ne zavisi od njih. A zavisi. Upravo od trombocita. Prošlu nedelju smo se nekako dovijali. Nismo imali dovoljno davaoca. Ali smo nekako uspeli da izguramo. Ovu nećemo moći. Jednostavno nemamo više nikoga. Oni koji smo zvali i koji bi dali, nisu prošli testiranje. Nemamo više nikoga. Draganova porodica i mi iz Leuke smo uradili sve što smo mogli. Pozvali sve koje smo znali, prevrnuli nebo i zemlju. I nismo uspeli. A Draganu je život ugrožen. OZBILJNO UGROŽEN. Svake sekunde, i tako će biti još danima. Po proceni lekara još minimum desetak dana. Ne želim da računam koliko je to sekundi, znam da je mnogo. PREVIŠE. I jako sam zabrinut. Iz dva razloga. Prvi su sami trombociti. Bez njih krvarenje može da počne u bilo kom momentu, iz mnogo razloga. Iz previše razloga. I tada se smrtna opasnost pretvara u izvesnost. Ništa ga ne bi spasilo. Dragan bi umro. Ne bi ga ubila leukemija. Ubio bi ga nedostatak trombocita. Ako nam je za utehu, bila bi to brza smrt.

Manje ili više bolna, ali brza. Drugi razlog je ozbiljniji. I suroviji. Sad kad mu treba podrška, nje nema. Znam koliko to utiče na pacijenta na hemoterapiji. Pogotovu kad se leukemija vrati. Psihička stabilnost je od krucijalne važnosti. APSOLUTNO NAJVAŽNIJA. Znam to i sam. Bio sam tamo, prošao. Vera u ozdravljenje je sve. Najvažnije je ne predati se. A, ako nemamo davaoce trombocita, imamo osećaj da smo napušteni od svih. Ostavljeni da umremo. I onda se možemo i predati. A tada je smrt neminovna. Ništa nas ne može spasiti. I što je najgore, umiremo u ubeđenju da smo nebitni i nevažni.

Sećam se koliku snagu su mi davali trombociti. Ne samo fizičku. Psihička podrška koju sam dobijao, posredno, je nemerljiva. Dok sam ih primao, bio sam svestan, da se neko, koga možda i ne znam, potrudio, otišao do Zavoda za Transfuziju, i dao ih za mene. I to me je osnaživalo. Davalo mi je i snagu i volju da se borim. Da se ne predam. Dobrim delom sam živ i zbog toga. Draganu je potrebna i ta vrsta pomoći. Svakome ko je oboleo od leukemije je potrebna. On jeste jak, i ne predaje se. Ali mu je potrebna. Za borbu protiv leukemije je ona vrlo važna. Možda i najvažnija.

Apelujem da podelite ovu objavu. Možda ne možete dati trombocite. I to je u redu. Ne mogu svi. Ili vas mrzi. I to je u redu. Nismo svi posebno humani ljudi. Važno je da ova objava dopre do, ovih, posebno humanih ljudi. Jedino je to važno. Oni će znati šta treba da urade.

Ako ste krvna grupa A, nebitan je RH faktor. Ako ne pijete lekove. Žene koje nisu imale trudnoće (antitela koja se tada stvaraju u organizmu, mogu da naškode pacijentu, koji bi dobio takve trombocite), ako imate više od 65 kilograma javite nam se na telefone: 063-720-60-75 Zoran Rakidžić 063-304-138 Peđa Slijepčević Ili pošaljite poruku u inboks grupe "Leuka".

Napomena: Trombociti se daju isključivo u Zavodu za transfuziju krvi u Beogradu.

Ova objava na društvenim mrežama imala je više od 800.000 pregleda, što nije razlog da ne nastavimo da širimo ovu akciju.

Jer, kako smo na početku rekli, trombociti su uvek potrebni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / S.T.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.