POVERENICA OTKRILA ZASTRAŠUJUĆE PODATKE: Nad ovim cela Srbija treba da se zamisli!
Brankica Janković, Foto: Zorana Jevtić

uputila jasnu poruku

POVERENICA OTKRILA ZASTRAŠUJUĆE PODATKE: Nad ovim cela Srbija treba da se zamisli!

Invaliditet je godinama u samom vrhu po broju pritužbi podnetih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i to u pogledu pružanja javnih usluga i
korišćenja objekata i površina, postupanja organa javne vlasti, kao i na tržištu rada i prilikom zapošljavanja

Objavljeno:

Građani i građanke sa invaliditetom su među najdiskriminisanijim osobama u Srbiji, njihov položaj je i dalje izuzetno težak, velika većina njih pogođena je siromaštvom, nezaposlenošću i nedostatom usluga u zajednici, a i pored brojnih mera ne čini se dovoljno na adekvatnom rešavanju niza problema, navodi poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom obeležavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Mere za unapređenje njihovog položaja u raznim oblastima postoje već godinama, ali u praksi retko postižu željene efekte i često bivaju shvaćene kao dodatni teret umesto kao doprinos da ljudi koji i dalje žive pored nas a ne sa nama, budu ravnopravni članovi društva kome mogu mnogo da pruže.

Invaliditet je godinama u samom vrhu po broju pritužbi podnetih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i to u pogledu pružanja javnih usluga i korišćenja objekata i površina, postupanja organa javne vlasti, kao i na tržištu rada i prilikom zapošljavanja.

U posebno teškom položaju nalaze se žene sa ivaliditetom, kao i deca sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koja zbog nedovoljne podrške i nedostatka pedagoških asistenata nailaze na prepreke u obrazovanju, u za to najvažnijem periodu života, naglašava Janković.

Poverenica ističe da je neophodno što pre doneti novu strategiju za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, kao i mere koje će omogućiti osobama sa invaliditetom da u potpunosti uživaju sva prava i imaju korist od učešća u društvu i ekonomiji.

Napominjući da država, kao najveći poslodavac, treba da da primer, poverenica ističe da državne institucije i javna preduzeća treba da zaposle odgovarajući broj osoba sa invaliditetom, a ne da umesto toga, u skladu sa zakonskim odredbama, uplaćuju sredstva u budžetski fond.

Takođe, treba rešavati probleme nepristupačnosti zdravstvenih, obrazovnih i drugih javnih ustanova, kao i prilagođavanja gradskog prevoza i stajališta, uz pristupačnost informacija i sredstava komunikacija.

Poverenica podseća da je potrebno izmeniti i dopuniti zakone koji se tiču ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom, među kojima je i Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom zbog čijih spornih odredbi je podnela Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti.

Takođe, potrebno je izmeniti i propise o poslovnoj sposobnosti, obezbediti razvoj servisa podrške u lokalnim zajednicama, jačati kapacitete u oblasti inkluzivnog obrazovanja na svim nivoima i sprovesti proces deinstitucionalizacije, navodi poverenica Janković.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.