DANAK U KRVI JE IMAO I DOBRE STRANE: Ova lekcija iz udžbenika iz istorije za 7. razred RAZBESNELA JE CELU SRBIJU!
Foto: Espreso.co.rs

skandal!

DANAK U KRVI JE IMAO I DOBRE STRANE: Ova lekcija iz udžbenika iz istorije za 7. razred RAZBESNELA JE CELU SRBIJU!

Dečake su obučavali za vojnički život, a obukla je trajala od 3 do 7 godina, njihovi roditelji su za to vreme stavljeni na velike muke i patnje zbog svoje nejake dece

Objavljeno:

U udžbeniku istorije za sedmi razred osnovne škole, pojavila se skandalozna lekcija o zločinom poznatom kao "Danak u krvi".

Naime, jedan od najjezivijih običaja u Osmanskom carstvu, gde su dečaci između 8 i 10 godina otimana od svojih roditelja i poturčena u Carigradu, u ovoj knjizi je predstavljen kao nešto normalno i kao napredak za njih, što je razbesnelo čitavu Srbiju.

Dečake su obučavali za vojnički život, a obukla je trajala od 3 do 7 godina, njihovi roditelji su za to vreme stavljeni na velike muke i patnje zbog svoje nejake dece. Neki su čak pre desete godine ženili svoje naslednike, kako ih Turci ne bi oduzeli, budući da nipošto nisu hteli da raskidaju bračne veze.

foto: Espreso.co.rs

U udžbeniku je prikazano da su deca imala mogućnost da napreduju u osmanskoj hijerarhiji, da su bili odgojeni u muslimanskom duhu, učili turski jezik i obrazovali se. Postavlja se pitanje koliko je dece janjičara napredovalo? Jedan je bio Mehmed - paša Sokolović, a hiljade njih su završili kao pešadija i topovsko meso u Osmanskom carstvu.

U udžbeniku BIGZ- a jedno pitanje je glasilo da se navedu pozitivne i negativne strane danka u krvi, dok istoričari ističu da ne postoji pozitivna stranka "danka u krvi".

foto: Espreso.co.rs

Tviteraši su napravili opštu pometnju povodom ovog skandala, te ističu da je ovo velika sramota.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.