ON JE SRPSKI KRALJ DROGE KOGA SE PLAŠI AMERIKA! JAČI ŠEF MAFIJE OD KUMA I ŠIPTARA! Sve o Danilu Tomasoviću
Danilo Tomasović, čiji lik u Senkama nad Balkanom tumači Petar Strugar, Foto: Prentscren

BIO JE U SENCI

ON JE SRPSKI KRALJ DROGE KOGA SE PLAŠI AMERIKA! JAČI ŠEF MAFIJE OD KUMA I ŠIPTARA! Sve o Danilu Tomasoviću

Ko je zapravo bio Tomasović?

Objavljeno:

Jedna od najgledanijih televizijskih serija - Senke nad Balkanom Dragana Bjelogrlića ne prestaju da šokiraju. Tako smo imali priliku da vidimo novog "junaka" Danila Tomasovića!

Danilo Tomasović je istorijski lik kojeg u novoj sezoni tumači Petar Strugar, a prema mnogim zapisima on je preteča svih srpskih kriminalaca, a Amerikanci su ga svojevremeno označavali kao najvećeg krijumčara droge u Jugoslaviji.

- To je naš novi posao - heroin - izgovorio je Tomasović u seriji, ali baš tako je i bilo. Prvi je doneo heroin u Srbiji i preokrenuo posao sa opijumom i makom koji je do tada cvetao.

Naime, Danilo Tomasovića je bio toliko uspešan i produktivan u njegovom poslu da su ga 1937. godine Amerikanci označili kao najvećeg krijumčara droge u Jugoslaviji.

foto: Prentscren

Savetnik američke ambasade u Parizu upozorio je jugoslovenske vlasti da „radikalno suzbiju“ krijumčarenje droge jer ona u najvećim slučajevima završava u SAD.

Međutim, ni u 1938. godini situacija se ne menja, na zasedanju Stalne komisije za opojne droge Beograd se proglašava glavnim centrom u kome se vrši nelegalna fabrikacija opijata i odakle se oni krijumčare preko granice.

Amerikanci su i tada, baš kao i danas pretili embargom i ponavljaju da krimosi imaju saučesnike „među saobraćajnim i drugim državnim organima“.

Prema istorijskim zapisima Tomasović je krajem 1937. godine potpuno razgranao i razvio svoju organizaciju.

Ono što je poznato je to da se Danilo Tomasović do tada vodio kao zaposleni u međunarodnoj kompaniji za spavaća kola Wagons-Lits u kojoj su radnici bili i još desetak vodećih krijumčara opijata sa Balkana.

foto: Prentscren

Inače, Tomasović je u policijskim izveštajima predstavljan kao „industrijalac sa stanom u Balkanskoj ulici“ koji je bio povezan sa grupom ruskih emigranata u Beogradu predvođenih Josifom Raskinom i Mihailom Stamburovskim.

Pored podataka o Tomasovićevoj bandi američki delegat Fuller je izneo informacije o još desetak slučajeva zaplene droge u Jugoslaviji.

Danila Tomasovića koji se u konspirativnim pismima s kraja 1937. predstavljao kao „Boža“ nudeći sa svog stovarišta stotine „mašina“, odnosno sanduka sirovog opijuma.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.