NEVEROVATNE VESTI ZA MLADE BRAČNE PAROVE U SRBIJI: U planu su STANOVI i PODSTICAJI od 3.000 EVRA!
Podsticaji za mlade parove, Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

VUČIĆ NAJAVIO

NEVEROVATNE VESTI ZA MLADE BRAČNE PAROVE U SRBIJI: U planu su STANOVI i PODSTICAJI od 3.000 EVRA!

Vučić je dodao da je rast broja rođene dece, pre svega, zabeležan na jugu i istoku zemlje, kao i u okolini Beograda

Objavljeno:

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će poseban fokus u investicionom planu biti stavljen na mlade, na mlade bračne parove i natalitetnu politiku, jer, kako je rekao, bez dece Srbija nema budućnost.

Iznoseći podatke o sve manjem broju dece koja se rađaju u zemljama u okruženju, Vučić je na TV Hepi, Vučić je rekao da prvi put imamo podatke o natalitetu koji pokazuju da je ova godina nešto bolja od prethodne i da u prvih devet meseci imamo 612 dece više nego 2018 godine.

"Imamo više majki koje rađaju drugo, i treće dete. Imamo problem za prvo dete. I zato ćemo morati sa 2.500-3.000 evra da pomognemo kao i na dodatne načine", primetio je predsednik.

Dodao je da je rast broja rođene dece, pre svega, zabeležan na jugu i istoku zemlje, kao i u okolini Beograda.

Vučić je upozorio da se svake godine smanjuje fertilna baza, što će, kaže, "praviti probleme".

U tom kontekstu, pomenuo je da je zato važna i liberalizacija radnih dozvola, predviđena tzv. "malim Šengenom", te dodao da imamo problem sa radnicima, koji radije odlaze u inostranstvo.

"Ali, deo će se vraćati", rekao je Vučić i dodao da će, na primer, zavarivači imati bolje plate nego PR-ovi i menadžeriu Srbiji, zbog čega je, kaže, važno dualno obrazovanje.

"A, da li ćemo sve to uspeti... Ali, zamolio bih ljude da razmisle - bez dece nema budućnosti, ni ekonomsku ni bilo kakvu. Nema Srbije bez dece", podvukao je Vučić.

Zato će, između ostalog, u nacionalnom investicionom planu poseban fokus bili stavljen na natalitetnu politiku, mlade i mlade bračne parove.

Kako je rekao, formiran je i poseban odbor, koji se bavi time kako da se uloži novac na najbolji mogući način, oko 10-12 milijardi, a da se ne poveća javni dug.

"Želim posbeno da se posvetim mladim ljudima koji ne vide perspektivu ovde", podvukao je Vučić i naveo da bi voleo da investicioni plan bude neka vrsta ličnog ekonomskog pečata za Srbiju.

On je dodao da je za mlade bračne parove, plan da se ponudi, a u prvoj fazi to je za 30.000 ljudi, apartamane na dobrim lokacijama u deset gradova - Beogradu, Novom Sadu, Kruševcu, Subotici...

"Da ponudimo 400 evra po kvadratu, a mi ćemo da dodamo za vrtiće, škole i dodatno da pomognemo sa grantom od 4.000 ili 5.000 evra i sve to zajedno je dva, tri, četiri puta niže nego što bi bilo iznajmljivanje bilo kakvog stana. To je naše ulaganje u budućnost, ali to nije dovoljno", naveo je on.

Kako kaže, nisu mu verovali, smejali su mu se kada je govorio da će plata biti 500 evra, ali se to dogodilo .

"Zakasnili smo godinu dana ali smo ostvarili. U planu za narednih pet godina navešćemo tačno kolike će te plate iznositi za pet godina. Cilj je da se što više približimo Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, pri čemu imamo daleko niže troškove, na primer kada je reč o struji", rekao je Vučić.

Stvari dobro idu, kaže on, u našu korist.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.