PO SRPSKE ĐAKE POSLALI AUTOBUSE KOJIMA NISU RADILE KOČNICE: Neviđeni skandal trese Srbiju!
Ekskurzija / Ilustracija, Foto: Vladimir Šporčić

dokle više?

PO SRPSKE ĐAKE POSLALI AUTOBUSE KOJIMA NISU RADILE KOČNICE: Neviđeni skandal trese Srbiju!

Nakon vanrednog tehničkog pregleda, utvrđeno je da jedan od autobusa ima neispravne kočnice, a drugi neispravan uređaj za odmrzavanje i odmagljivanje vetrobranskog stakla

Objavljeno:

Niška policija podnela je prekršajne prijave protiv odgovornih u prevozničkom preduzeću "Niš-eskpres" jer su kod tri od pet autobusa koji su 19. novembra poslati da učenike OŠ "Sveti Sava” iz Niša voze na izlet u Pirot otkrivene tehničke neispravnosti.

Nakon vanrednog tehničkog pregleda, utvrđeno je da jedan od autobusa ima neispravne kočnice, a drugi neispravan uređaj za odmrzavanje i odmagljivanje vetrobranskog stakla, kao i oštećen brisač, dok sva tri vozila nisu imala atestirane folije.

- Zbog tehničke neispravnosti tri vozila podnete su prekršajne prijave protiv vozača, odgovornog lica u pravnom licu i pravnog lica - potvrđeno je u niškoj policiji.

Đaci su krenuli na put dug gotovo sto kilometara tek nakon dva časa čekanja da stignu novi autobusi koji su tehnički ispravni.

- Užasnut sam činjenicom da i pored svih pooštravanja propisa, pred izlet stigne autobus sa neispravnim kočnicama koji bi trebalo da vozi decu. Pa neka je i jedan promil manja vrednost tih parametara koji se ocenjuju na kočionim uređajima, opet je to ispod granice bezbednosti. Zamagljena šoferšajbna sa pokvarenim uređajem za odmagljivanje i odmrzavanje, znaju svi vozači, može biti jednako opasna kao i neispravne kočnice. Zašto i dalje prolazimo kroz ovakve situacije, iako su pooštreni propisi? Početak ekskurzije presedne tako i deci i roditeljima jer treba dugo čekati na nova vozila - kaže jedan od roditelja.

Direktorka OŠ "Sveti Sava" Sanela Tarana kaže da je bilo planirano da tog jutra đaci prvog i drugog razreda krenu na izlete do Grze i Pirota kada je utvrđeno da ima problema sa tri autobusa.

- Autobusi su došli u 6.20 časova. Policija je započela proveru. Dva autobusa su bila u redu i đaci koji su išli u Grzu su otputovali. Za ostala tri autobusa je bilo rečeno da nemaju atest za folije na staklima i da treba da čekamo da se otvori firma koja to reguliše da dobiju dokumentaciju. Pitala sam policiju više puta šta nije u redu, s obzirom na to da su ta tri autobusa prethodnog dana vozila decu u Grzu i vratila ih. Posle tehničkog pregleda, oni su vratili tri autobusa jer su utvrđeni nedostaci i stigli su drugi. Urađena je detaljna provera da bi bili sigurni da đaci mogu bezbedno da krenu na put. Kada je utvrđeno da su svi uslovi zadovoljeni, učenici su krenuli nešto pre 10 časova, posle manje od dva časa čekanja, a izlet je realizovan u najboljem redu - kaže direktorka Tarana.

"Niš-ekspres" bez odgovora

U "Niš-ekspresu" smo pokušali da dobijemo informaciju da li njihovi autobusi koji treba da voze decu na ekskurzije prolaze unutrašnju tehničku kontrolu pre polaska na put i ako je tako, kako je moguće da su zbog tehničke neispravnosti isključena tri autobusa koja je trebalo da voze učenike OŠ "Sveti Sava". Međutim, do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Otkazivane ekskurzije

I pored svih pooštravanja propisa i stupanja na snagu novog Pravilnika o načinu prevoza dece koji se primenjuje od 1. septembra, ponovo dolazi do problema sa prevoznicima prilikom polaska na ekskurzije jer autobusi nisu u potpunosti tehnički ispravni ili se utvrđuju druge nepravilnosti. Tako sredinom oktobra na hiljade đaka, iz nekoliko desetina beogradskih škola, nije otputovalo na odavno zakazane, planirane, ali i plaćene izlete jer vozači nisu imali kvalifikacione kartice za obavljanje posla profesionalnog vozača, već potvrdu da čekaju njenu izradu. Osim toga, kod 26 autobusa utvrđeni su razni tehnički nedostaci zbog čega nije dozvoljeno da njima otpočne ekskurzija za đake. Primera radi, osam autobusa tada nije imalo svu propisanu neophodnu opremu, šest autobusa nije imalo ispravne sigurnosne pojaseve za sva deklarisana sedišta, a jedan autobus nije posedovao potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media