DANAS JE SVETSKI DAN DECE: Trećini njih u Srbiji preti siromaštvo, polovina JE IZLOŽENA OVOM UŽASU
Ilustracija, Foto: Profimedia

NA DANAŠNJI DAN

DANAS JE SVETSKI DAN DECE: Trećini njih u Srbiji preti siromaštvo, polovina JE IZLOŽENA OVOM UŽASU

Polovina dece u Srbiji ide u predškolsko, dok je taj broj u evropskim zemljama 90 odsto. U siromašnim porodicama taj broj iznosi devet odsto, a kod onih koji žive u romskim naseljima svega šest odsto

Objavljeno:

U Srbiji 28,8 odsto dece preti siromaštvo, dok njih 7,8 odsto živi u potpunom siromaštvu, nasilje među decom je u porastu, 50 odsto njih je izloženo govoru mržnje, dok je 45 odsto izloženo nasilju putem medija koje kasnije oponašaju, rekla je danas na obeležavanju Svetskog dana deteta, direktorica Unicefa u Srbiji Ređina de Dominićis.

"Polovina dece u Srbiji ide u predškolsko, dok je taj broj u evropskim zemljama 90 odsto. U siromašnim porodicama taj broj iznosi devet odsto, a kod onih koji žive u romskim naseljima svega šest odsto", navela je De Dominićis.

Kako je dodala, to su alarmantni podaci sa kojima istupa u javnost, kako bi pozvala, ne samo vlast da učini nešto već i građane, medije, roditelje i prosvetne radnike.

- Model ponašanja odraslih mora da se promeni, kako bi deca imala dobre uzore - kazala je direktorka Unicefa.

Na proslavi jubileja 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta u Medija centru, bila su i deca, odnosno članovi kluba Dečji informativno-kulturni servis - Klub DX.

Oni misle da su deca u Beogradu u povlašćenom položaju u odnosu na decu iz drugih delova Srbije, po pitanju prava deteta i brojnih radionica koje se održavaju na tu temu.

- Kada putujemo po Srbiji, onda tek uvidimo suštinu problema. Deca u manjim sredinama uglavnom ne vide perspektivu i navode da je najveći problem poremećeni sistem vrednosti i odsustvo kulture i tolerancije - naveli su članovi kluba DX.

Njihovi saveti su da treba uvesti dodatnu edukaciju za zdrastvene i prosvetne radnike, ali i roditelje kako bi naučili bolje da postupaju s decom.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, navela je da je Srbija jedna od 12 zemalja od ukupno njih 131, koja je prepoznata kao zemlja koja je ostvarila značajan napredak u oblasti zaštita prava dece.

"Ovom rezultatu sigurno je doprinelo usvajanje uredbe o utvrđivanja opasnog rada za decu koja je stupila na snagu 1. januara 2018. godine. U postupku smo donošenja strategije za prevenciju i zaštite dece od nasilja i izrade nacionalnog plana akcije za decu. Očekuje nas donošenje zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, kao i izmene porodičnog zakona", navela je Đukić Dejanovićeva.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je da Republika Srbija pokazuje punu posvećenost u cilju da se položaj dece unapredi, i u kontinuitetu preduzima brojne mere u najboljem interesu deteta, pre svega na suzbijanju diskriminacije, sprečavanju zlostavljanja i zanemarivanja, kao i zaštiti njihove bezbednosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.