VESIĆ NAJAVIO: Biće donesen ZAKON koji će biti veoma ZNAČAJAN za Beograd!
Ilustracija, Foto: Printscreen

OTKRIVAMO

VESIĆ NAJAVIO: Biće donesen ZAKON koji će biti veoma ZNAČAJAN za Beograd!

Važno je da čuvamo sećanje na Holokaust i da se tako odupremo pokušajima revizije istorije

Objavljeno:

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je danas u razgovoru s predsedavajućim Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust Dzordzom Santerom da očekuje da će zakon o Starom sajmištu ubrzo biti usvojen, nakon čega će biti raspisan konkurs za memorijalni centar.

Vesić je rekao da je Grad Beograd pre šest godina pokrenuo proces izrade zakona i memorijalizacije Starog sajmišta, poslednjeg koncentracionog logora u Evropi koji nije memoralizovan i dodao da se čitav proces sada odvija u Ministarstvu kulture i Narodnoj skupštini.

"Važno je da čuvamo sećanje na Holokaust i da se tako odupremo pokušajima revizije istorije", naveo je Vesić i dodao da će iz tog razloga memorijalni centar biti izgrađen na mestu na kome se tokom Drugog svetskog rata nalazio koncentracioni logor "Zemun" u kome je stradalo oko 7.000 Jevreja i 10.636 logoraša, uglavnom Srba, kao i veliki broj Roma.

Vesić je skrenuo pažnju na pitanje ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u kome je ubijeno 700.000 Srba i antifašista od hrvatskih nacista koje je predvodio Ante Pavelić.

"Danas smo u prilici da slušamo kako pokušavaju da umanje broj ubijenih u Jasenovcu, verujući kako će tako zločin koji je počinjen biti manji. Zločin je zločin, makar ubijen jedan čovek, krivica nije opšta, već se zna ko su ljudi koji su kao ustaše ubijali Srbe, a jedini zvanični podatak o broju ubijenih Srba je podatak o 700.000 žrtava koji je utvrdila zvanična komisija Federativne Republike Jugoslavije čiji su deo bili i Srbija i Hrvatska", naglasio je Vesić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.