ALBANKA JE POLUGOLA SNIMILA SPOT U SRPSKOM MANASTIRU: Samo da vidite šta radi, OVO JE BRUKA (VIDEO)
Albana Aziz, Foto: printskrin/prva

BLAMA BEZ

ALBANKA JE POLUGOLA SNIMILA SPOT U SRPSKOM MANASTIRU: Samo da vidite šta radi, OVO JE BRUKA (VIDEO)

Srpska lista osudila je ovakvu praksu

Objavljeno:
  • 122

U spotu, koji RTK emituje u udarnim terminima, Albana Aziz obnažena sa još nekoliko devojaka obučenih u albansku nošnju promoviše svoju novu pesmu. Sličnu stvar pre pet godina uradila je i pevačica Era Istrefi u Hramu Hrista Spasa u centru Prištine.

Srpska lista osudila je ovakvu praksu, navodeći da je to "bestidno skrnavljenje svetinja i objekata Srpske pravoslavne crkve i srpske kulturne baštine na KiM". Inače, novobrdska tvrđava i porušeni hram u poslednje vreme su više puta oskrnavljeni.

Cele ove godine hram bio je izložen različitim napadima, a protivno svim, lokalnim i međunarodnim zakonima i bez dozvole Srpske pravoslavne crkve i Srba koji čine većinu u Novom Brdu, albanske vlasti su novcem koji je izdvojila ambasada Nemačke iz Prištine započele radove na obnovi crkvenog kompleksa.

Kada su ih okončali došli su, u junu, tadašnji premijer Ramuš Haradinaj i ambasador Kristijan Helt i objavili da je reč o katoličkoj crkvi, na šta su SPC i stručna javnost oštro reagovali.

Eparhija raško prizrenska najavila je da će razmotriti mogućnost podnošenja krivične tužbe za narušavanje verskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za, kako navodi, profane aktivnosti koje vređaju zdrav razum svakog civilizovanog čoveka.

Eparhija je u saopštenju izrazila oštar protest zbog video snimka pevačice albanskog porekla Albane Azizi na temeljima hrama Sv. Nikole u Novom Brdu, "uz duboko zgražavanje nad ovim necivilizovanim načinom ponašanja".

Eparhija ukazuje da je prostor tvrđave Novog brda i njena okolina po kosovskim zakonima Specijalna zaštićena zona (SŽ) i sve aktivnosti na ovom prostoru zakonski su regulisane postojećim zakonom o SŽ.

foto: Printskrin: Youtube/ProduksioniARBONI

Oni ističu da za snimanje ovog spota nije tražena dozvola ni opštine ni Srpske pravoslavne crkve, što je sankcionisano tim Zakonom, kao i snimanje spotova koji vređaju verska i nacionalna osećanja nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se ocenjuje i da prištinske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini.

Eparhija ukazuje na kontinuiranu zloupotrebu lokacije Sv. Nikole navodeći neovlašćene radove na hramu, služenje rimokatoličke mise do ovog, kako navode, skarednog i neukusnog spota, koji je snimljen na temeljima pod kojima se nalazi više grobova sveštenika, monaha i vernika.

Eparhija Raško-prizrenska navodi i da će ovo pitanje što hitnije pokrenuti na Savetu za Specijalne zaštićene zone.

foto: Printskrin: Youtube/ProduksioniARBONI

- Od međunarodnih predstavnika, kojima ćemo se posebno pismeno obratiti i predstavnika kosovskih institucija očekujemo ni manje ni više od poštovanja postojećih zakona - navodi eparhija i najavljuje da će tražiti zabranu pristupa ovoj lokaciji neovlašćenim licima bez dozvole i ograđivanje objekta imajući u vidu da je ovaj drevni hram "postao poligon iživljavanja nad verskom i kulturnom baštinom SPC na Kosovu i Metohiji".

U spotu, koji RTK emituje u udarnim terminima, Albana Azizi obnažena sa još nekoliko devojaka obučenih u albansku nošnju promoviše svoju novu pesmu, a spot je snimila u Hramu Svetog Nikole u Novom Brdu.

Bonus video

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media