ZABRANA UVOZA POČEĆE TAČNO U OVO VREME! Možemo da zaboravimo EURO 3 motore
Automobili / Ilustracija, Foto: Stock Shutterstock

nova zabrana

ZABRANA UVOZA POČEĆE TAČNO U OVO VREME! Možemo da zaboravimo EURO 3 motore

Smatra da je za to moguće postići konsenzus u društvu, jer se ne radi samo o ekologiji, već i o bezbednosti

Objavljeno:

Realno je da od 2021. godine u Srbiji na snagu stupi zabrana uvoza automobila sa "Euro3" standardom motora, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

On je rekao da je to jedna od mera koja je neophodna za smanjenje zagađenje vazduha, kao i borbe sa opasnim otpadom, što stari automobili nakon upotrebe postaju.

- Nisam siguran da možemo više da dozvoljavamo da budemo groblje najlošijih automobila-, kazao je Trivan i dodao da su automobili sami po sebi opasni otpad i da se tu ne radi samo o izduvnim gasovima kojima zagađuju vazduh.

Kako je naveo, Ministarstvo zaštite životne sredine daleko je "doguralo sa inicjativom za zabranu uvoza 'Eeuro3'' automobila", međutim, kako dodaje, i tu je potrebno postići određeni konsenzus u društvu.

Smatra da je za to moguće postići konsenzus u društvu, jer se ne radi samo o ekologiji, već i o bezbednosti.

Podsetio je da su najstarija vozila i najmanje bezbedna i ako bi se pravila statistika koja vozila učestvuju u saobraćajnim nesrećama u Srbiji, možda bi se došlo do podataka da su to ona najlošija, a to znači najstarija.

Trivan navodi da bi za početak bio zabranjen uvoz "Euro3" motora, a da lično smatra da bi bilo dobro razmisliti i o zabrani "Euro4".

Bonus video

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.