BILI SMO U INDIJI USRED BEOGRADA: Zaigrali smo, malo se blamirali, ali BILO NAM JE STRAVA (VIDEO)
Bili smo na Velikom indijskom sajmu, Foto: Filip Plavčić

avantura

BILI SMO U INDIJI USRED BEOGRADA: Zaigrali smo, malo se blamirali, ali BILO NAM JE STRAVA (VIDEO)

Ljubitelj ste indijske kulture?! Ovo nikako ne smete da propustite...

Objavljeno:
Jovana Korica

Hotel "Jugoslavija" i "Veliki indijski sajm" adresa su za odličnu zabavu, ekscentrične ukuse, ljubitelje rukotvorina, dobrih materijala i istočnjačke kulture.

Na samom ulasku u sajamski prostor zapljusnuće vas mirisi - neverovatni, neobični, a opet tipični za taj daleki svet.

I šarenilo, na sve strane šarenilo...

1 / 5 Foto: Filip Plavčić

Imajte na umu da su pred vama šalovi, marame, odeća sašiveni od najfinijih materijala, da je nakit izrađen većinom od poludragog kamenja i da nipošto ne smete da priđete štandu sa željom "da samo gledate", jer ćete razočarati ove Indijce. Oni vole da govore o onome što prodaju, a naročito da vas ubeđuju da nešto od svega toga i kupite.

Neće im biti teško, jer svemu tome teško je odoleti.

Na ulazu se nalaze parfemi. Svaki od njih nosi svoju priču, koju će ovi vešti i ljubazni trgovci da vam ispričaju. Takođe, nemojte da se iznenadite kada se umešaju u vaš izbor, jer prema nečemu, nismo da uspeli da otkrijemo o tačno čemu, znaju koji miris će prijati vašim nozdrvama, telu i koži. Nema greške...

1 / 4 Foto: Filip Plavčić

Nakit će da vas ostavi bez daha ukoliko ste ljubitelji upečatljivih oblika i boja. Takođe, pored najrazličitijih šara, stlova i motiva komadi nakita namenjeni su posebno skoro svakom delu tela.

Još pre 5.000 godina Indusi su imali potrebu, može se reći i strast, za ukrašavanjem svog tela nakitom od srebra, zlata, dragog i poludragog kamenja. Nakit je sve do danas neodoljiv deo indijske svakodnevice!

Na sajmu možete da kupite prstenje i naušnice po ceni između 500 i 800 dinara, dok ćete za one nešto veće komade nakita morati da izdvojite preko 1.500 dinara.

Indijski nakit raznolik je po stilovima i dizajnu shodno različitim uticajima tokom istorije, ali i područjima ove zemlje. Svaka regija tako ima sebi svojstven nakit. To su izuzetni filigranski primerci od zlata ili srebra, svadbeni ili emajlirani nakit…

1 / 5 Foto: Filip Plavčić

One nešto običnije marame možete da pazarite po cenama između 700 i 900 dinara, ali za one od kašmira sa ručnim vezom moraćete dobro da pregovare.

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

Naravno, tu su i duge suknje, lagane pantalone i sve ono što je delom tradicije ovog dalekog istočnog sveta.

Ljubitelj ste indijske kuhinje?! Ali vas mrzi da uvek iznova sitno seckate povrće. Postoji rešenje za to, reče nam jedan od trgovaca na sajmu.

foto: Filip Plavčić

- Ovim možete da gulite, ali i da sečete povrće - rekao je on, a onda nastavio da demonstrira upotrebljivost jednog jedinog proizvoda koji prodaje.

Pravo da vam kažem, zamislih se... Nije da mi nije potreban!

1 / 2 Foto: Filip Plavčić

Ukoliko želite da probate čuvene indijske tetovaže, za samo 500 dinara Indijke će da vam ispune tu želju. Takođe, možete da kupite i boju za telo, ali i kosu, pa da se i sami okušate u ovoj umetnosti.

1 / 2 Foto: Filip Plavčić

Najdivnija priča vezuje se za malene "zvončiće". Naime, kako jedna Indijka priča, proces izrade dugotrajan je i kompleksan. Tvrda podloga koja kasnije biva ukrašavana šarama izrađuje se na poseban način od papira. Bitno je da dobije čvrstinu! Tek nakon toga sledi ukrašavanje, a postoji veliki broj različitih načina ukrašavanja.

1 / 3 Foto: Filip Plavčić

I na kraju, potpuni i apsolutni hit celog događaja, ali i ove male avanture je "poziv na ples".

Indijski folklor je, nije tajna, vrlo slikovit i raznolik. Svako selo u Indji ima svoju specifičnu narodnu igru koju svakodnevno izvode u svim prilikama, od rođenja deteta i venčanja, pa sve do religioznih obreda.

Naročito su popularne "namenske" igre koje su posvećene Boginj Majci Univerzuma. U svim krajevima Indije vide se skulpture koje predstavljaju različite bogove kako plešu. Nomadi su plesali u čast lova, kraljevi u čast samoslavlja. Vojnici u kasarnama su plesali ratničke igre...U hramovima su plesali u čast bogova, i tako kroz različite periode do savremenog doba kada se pleše iz zadovoljstva.

1 / 5 Foto: Filip Plavčić

Ako vas pozovu na binu da zaigrate, obavezno se odazovite. Pozitivna energija, smeh do suza i antistres terapija, to je ono što možete da očekujete. Ipak, pripremite se na to da ćete možda malo i da se izblamirate.

Ovi ljudi vešti su i genijalni u svojoj igri, a trebaće vam mnogo više od spremnosti na igru i koncentracije da "pohvatate" sve te pokrete.

Ne znam u čiju čast sam zaigrala danas, ali znam da sam poprilično smešno izgledala. Ipak, ludački sam se zabavila...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.