IZNAJMILI 61 LIMUZINU VREDNU 3 MILIONA EVRA I HTELI DA IH PRODAJU! Uhapšeni pripadnici rentakar mafije!
Automobili, ilustracija, Foto: News1/Zorana Jevtić

DOLIJALI

IZNAJMILI 61 LIMUZINU VREDNU 3 MILIONA EVRA I HTELI DA IH PRODAJU! Uhapšeni pripadnici rentakar mafije!

Preko Evrodžasta organizovana sinhronizovana akcija u tri zemlje. U Srbiji nađeni dokazi koji će nemačkim kolegama poslužiti u postupku...

Objavljeno:

Baš u vreme dok je ministarka pravde Nela Kuburović potpisivala sporazum o saradnji sa predsednikom Eurodžasta Ladislavom Hamranom, preko ove organizacije sprovedena je sinhornizovana akcija pretresa stanova i kuća u tri zemlje, od kojih je jedna Srbija. Traženi su dokazi protiv kriminalne bande koja je iznajmljivala luksuzna kola, u pokušaju da ih posle proda.

Po rečima potpredsednika Eurodžasta Klaus Mejer-Kabrija, predstavnika Nemačke, slučaj vode nemački istražni organi:

- Iznajmljivana su isključivo luksuzna vozila, potpisivani ugovori, ali ništa nije plaćano. U pitanju je 61 vozilo vredno tri miliona evra. U Srbiji je nađeno upravo ono što smo i očekivali - dokazi koji će nemačkim kolegama poslužiti u postupku.

Potpisivanjem sporazuma o saradnji, srpski istražni organi postali su ravnopravni partneri "porodice Eurodžasta". Po rečima republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, sporazum je već stupio na snagu i odmah je održan prvi sastanak između predstavnika srpskog RJT i ove organizacije.

- Odredili smo tužioca za vezu u sedištu Eurodžasta, u Hagu - Gordanu Janićijević. Ovaj sporazum produbiće našu odličnu dosadašnju saradnju. Veliki broj predmeta smo radili zajedno, imali zajedničke istražne timove i za pet godina stiglo je više od 140 zamolnica po kojima smo postupili. Posle Švajcarske, druga smo zemlja po intenzitetu saradnje od država nečlanica EU - rekla je Dolovac.

Kako je naveo predsednik Eurodžasta, jedan od slučajeva saradnje je i razmatranje pitanja gde je najbolje suditi Čaba Deru, plaćenom ubici iz Čantavira, čije su izručenje bile tražile i Mađarska i Srbija. Hamran se prisetio sastanka sa Zagorkom Dolovac, sredinom prošle godine u Podgorici, kada je tražila model ugovora o saradnji:

- Neke zemlje godinama vode pregovore za pristup Eurodžastu, druge nikada proces ne privedu kraju, a Srbija ga je završila za samo godinu dana! Svi slučajevi koji stignu kod vas iz Eurodžasta sada će ući u elektronski sistem upravljanja predmetima, pa će biti moguće ukrštati podatke u bazi i videti da li se u nekoj drugoj zemlji vode paralelne istrage ili neke druge istrage o istim osumnjičenima. Budući da kriminalci imaju odličnu prekograničnu saradnju, izuzetno je važna dobra prekogranična saradnja i među istražnim organima.

Potpisanim sporazumom obuhvaćena je i saradnja u borbi protiv terorizma, a ne samo organizovanog i teškog kriminala. Kontakt tačka u ovoj oblasti u početku će biti tužilac Gordana Janićijević, ali će vremenom biti izabran posebni tužilac.

DOKAZI

Dokazi do kojih se dolazi u sinhronizovanim akcijama zemalja članica Eurodžasta izvode se tako da budu validni u procesima pred nacionalnim pravosuđima. Ukoliko se tokom akcije otkrije novi dokaz ili novi osumnjičeni, preko Koordinacionog centra Eurodžasta moguće je zamoliti pravosudne organe određene zemlje da izdaju nalog za hapšenje ili pretres u najkraćem roku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.