NA PETRINU BOLEST SRPSKI LEKARI OSTALI SU GLUVI I NEMI: Mogli su SVE da spreče, SAD JOJ TREBA 85.000 EVRA
Petra se nalazi u bolnici u Parizu sa svojim roditeljima, Foto: Privatna arhiva

BUDIMO HUMANI

NA PETRINU BOLEST SRPSKI LEKARI OSTALI SU GLUVI I NEMI: Mogli su SVE da spreče, SAD JOJ TREBA 85.000 EVRA

Petra se sada nalazi sa roditeljima u Parizu, i treba joj naša pomoć

Objavljeno: 17:06h
Jovana Korica

Trogodišnja Petra Đorđević devojčica je sa vrlo retkim oboljenjem. Ove godine dijagnostifikovan joj je maligni tumor – Plexus choroidei cancer, gradus 3. Borbu za život, borbu za lepo i normalno detinjstvo zajedno sa svojim roditeljima nastavila je u Parizu.

Iako je mnogo puta apelovano na javnost za pomoć maloj Petri, prema rečima njene majke, SMS poruke u poslednje vreme ne pristižu, a za isplatu njenog lečenja od životnog značaja nedostaje još 85.000 evra.

- Akcija nije obustavljena, ali poruke su stale - kaže Daliborka, Petrina majka.

Ova hrabra i radoznala devojčica rasla je zdrava i razvijala se normalno, bez ikakvih problema, sve do maja meseca ove godine. Najpre je počela svakodno da povraća i da plače. Nije se osećala dobro! Po nalogu oftalmologa, Petri je urađen skener glave i tog petog jula 2019. godine dijagnostifikovan joj je tumor na mozgu. Usledila je hitna operacija na Klinici za Neurohirurgiju KCS.

Posle četvoročasovne operacije, Petra se oporavljala u bolnici još dvadeset dana. Histopatološka analiza je utvrdila da se radi o veoma retkoj vrsti malignog tumora – Plexus choroidei cancer, gradus 3.

Posle konsultacije sa francuskim lekarima i dodatnim analizama koje su uradili u Parizu, saznaje se da Petra ima retku mutaciju gena koja je dovela do stvaranja tumora. Zbog toga se Petri ne preporučuje lečenje standardnim protokolima, već individualnom terapijom bez zračenja.

Prvi deo terapije je primila u Beogradu na IORS.

Petra se sada nalazi sa roditeljima u Parizu.

foto: Privatna arhiva

- Kako napreduje Petrino lečenje znaćemo tek krajem meseca, kada bude urađen kontrolni magnet. Ona ovde prima mnogo jaču, intenzivniju hemioterapiju u odnosu na onu u Beogradu - priča za Espreso.co.rs devojčicina majka Daliborka.

Dodaje kako je devojčica sada dobro, koliko je to moguće, ali kako je teško podnela terapiju i kako je bila u jako lošem stanju. Krvna sluka bila joj je jako loša, praktično na nuli, a sledeću terapiju trebalo bi da primi u petak.

- Zadovoljni smo lekarskom uslugom ovde. Poštuje se hijerarhija. Postoji glavni doktor, pa njegov pomoćnik, pa još mnogo ljudi ispod njega. Petra ima svakodnevno punu pažnju. Na primer, pre par dana počela je da kašlje. Odmah su joj odrađeni svi nalazi, kompletne analize, od brisa nosa do analize stolice - priča majka.

Na pitanje o tome da li i kakve prognoze imaju lekari za Petrino zdravlje i napredak u lečenju, Danijela kaže kako ih još uvek nemaju, te kako čekaju kontrolni magnet da bi im rekli da li je terapija koju je Petra primila napravila neki pomak, nakon čega bi mogli da naprave plan za dalji oporavak.

- Mi smo u roditeljskoj kući. Roditeljska kuća je u sklopu bolnice, što nama i odgovara. Petra je često slaba, pa smo u svako doba u mogućnosti da do nje dođemo za 2 minuta. Nismo zavisni od bilo kakve vrste prevoza. Jedino je problem što mi ovde možemo da ostanemo samo dva meseca - kaže Petrina majka.

foto: Privatna arhiva

Dodaje svoju želju, a ujedno i žaljenje što zemlja Srbija nije pomogla njim kao roditeljima da leče svoje dete u inostranstvu. Takođe, iskazala je i svoje razočarenje u pojedine lekare koji su u Srbiji lečili Petru.

- Volela bih da nam je država Srbija pomogla u lečenju deteta u inostranstvu. Oni su ostali gluvi i nemi! Tražili smo od RFZO i od naših lekara pomoć. Oni nisu hteli čak ni da nam potpišu papire, ubeđivali su nas da treba da ostanemo u Srbiji i tu nasttavimo da lečimo naše dete. Pri tom su nam krili da se bolest proširila. Tek kada smo došli u Francusku saznali smo od njihovih lekara da se bolest toliko proširila da više ne može da se operiše, te da je jedini način da se Petra leči upravo hemioterapija. Zavlačili su nas i usporavali lekari u Srbiji. Dva meseca su nas unazadili u traženju leka - ispričala je očajno devojčicina majka.

Ovim putem apelujemo na sve da je Petri i dalje potrebna novčana pomoć kako bi lečenje nastavila u inostranstvu, da bi se izlečila njena primarna maligna bolest sa što manjim posledicama po njen dalji razvoj i odrastanje. Novac je neophodan za lečenje, rehabilitacije, specijalističke preglede, dalja ispitivanja…

Da Petra pobedi! Budimo humani!

Pomozimo Petri!

foto: Printscreen/Budi human

Upišimo 700 i pošaljimo SMS na 3030

Upišimo human700 i pošaljimo SMS na 455

160-552143-19

00-540-0004246.6 IBAN: RS35160005400004246660 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.