Za budućnost bez duvanskog dima nauka je ključni element
Dr Emilija Veljković, Foto: Privatna arhiva

za bolje sutra

Za budućnost bez duvanskog dima nauka je ključni element

Za budućnost bez duvanskog dima nauka je ključni element

Objavljeno: 09:55h

Dr Emilija Veljković, jedan od najpoznatijih srpskih molekularnih biologa, doktorirala ja na fakultetu u Cirihu, a svoj profesionalni put počela je u Institutu "Vinča”. Poslednjih desetak godina predvodi tim istraživača globalne duvanske kompanije "Filip Moris" sa ciljem da svet bez duvanskog dima učini mogućim”.

Jedan ste od najvažnijih istraživača međunarodnog tima naučnika koji, radeći u razvojnom centru kompanije PMI u švajcarskom Nojšatelu, razvija manje štetne alternative klasičnim, konvencionalnim cigaretama. Koji su najveći profesionalni izazovi sa kojima ste se sretali?

foto: Privatna arhiva

Ideja o razvoju alternativa klasičnim cigaretama postoji u našoj kompaniji Filip Moris već oko dve decenije, ali je rad na njima intenziviran u poslednjih desetak godina. Princip svih altenativnih duvanskih proizvoda je zasnovan na stvaranju isparenja koja sadrže manje štetnih supstanci u odnosu na cigarete. Testiranjima pristupamo koristeći proverene principe iz farmaceutske industrije, prilagođene našim proizvodima. Rezultate koje dobijamo objavljujemo u naučnim radovima i prezentujemo na konferencijama. Najveći profesionalni izazovi su vezani za prihvatanje naših naučnih pristupa i rezultata koje dobijamo od strane naučne javnosti i regulatornih tela. Najkomplikovaniji korak je započeti dijalog i otvoriti diskusiju. Nakon toga obično slede iznenađenja vezana za visoki kvalitet, temeljnost i aktuelnost najmodernijih naučnih pristupa koje koristimo. Neretko ovakvi dijalozi dovedu i do uspešnih saradnji.

Zalažete se za budućnost bez duvanskog dima. Da li je nauka rešenje? Ima li odgovor za nešto što trenutno deluje kao utopija?

Misija naše kompanije je da svakom punoletnom pušaču koji bi nastavio sa pušenjem omogući da napravi izbor i koristi alternative bez duvanskog dima. Da bi ova misija bila uspešna, nauka je ključni element. U temelju alternativa koje razvijamo stoje nepobitni naučni dokazi o potencijalu ovih proizvoda da smanje štetnost u odnosu na klasičnu cigaretu. Sa druge strane, alternative koje razvijamo su popularne među korisnicima kao validna zamena cigaretama po pitanju ukusa, rituala i sveukupnog doživljaja. Ova dva elementa, naučni dokazi i popularnost čine suštinu principa smanjenja štetnosti duvana na nivou cele populacije.

Nedavno ste na Kongresu stomatologa u Beogradu govorili o IQOS-u, proizvodu koji je baziran na tehnologiji zagrevanja a ne sagorevanja duvana, kao manje štetnoj alternativi pušenju. Šta su prednosti IQOS-a?

Za razliku od cigarete, kod IQOS-a se duvan zagreva a ne gori. Na temperaturama koje ne prelaze 350 °C koje kotroliše sofisticirani elektronski sistem se većina štetnih supstanci ne formira, a one kojih ima su prisutne u daleko nižem stepenu u poređenju sa duvanskim dimom. Samim tim je i izloženost štetnim materijama daleko niža. U okviru programa za testiranje IQOS-a u našem istraživačkom centru u Neuchatelu smo sproveli laboratorijske i kliničke studije koje su bez izuzetka pokazale potencijal za smanjenje štetnosti u poređenju sa klasičnim cigaretama. Naše stomatološke studije su pokazale da isparenja IQOS-a manje boje zube i kompozitne materijale i da imaju deleko manje štetnih efekata na tkiva usne šupljine, sluzokože i gingive. Ovi radovi su objavljeni u naučnim časopisima.

U poslednje vreme aktuelna tema bile su elektronske cigarete, koje su, kako su mediji prenosili, izazvale „misterioznu“ bolest pluća. Da li biste mogli da pojasnite o čemu se radi i u čemu je razlika između IQOS-a i elektronskih cigareta?

Elektronska cigareta je sistem u kome se tečnost koja sadrži nikotin pomešan sa propilen glikolom, glicerinom i ukusima pretvara u isparenje uz pomoć zagrevanja. Kod elektronskih cigareta nema duvana. IQOS je duvanski proizvod u kome se duvanski štapić, HEETS ubačen u držač zagreva uz pomoć elektronski kontrolisanog grejača do temperature koja ne prelazi 350 °C i formira se isparenje koje sadrži nikotin.

Tačno je da se veliki broj bolesti pluća povezao sa korišćenjem elektronske cigarete u Americi. Ovi događaji su bili praćeni reakcijama medija širom sveta. Centar za kontrolu bolesti u Americi je nedavno objavio izveštaj u kome se ovi slučajevi povezuju sa korišćenjem elektronskih cigareta, ali se ne mogu povezati sa specifičnom supstancom ili supstancama iz tečnosti za elektronske cigarete. Tržište je trenutno zasićeno raznim vrstama elektronskih cigareta. Kvalitet i sadržaj ovih proizvoda varira, i nisu zakonom regulisani. Preporuka za korisnike elektronske cigarete je da izbegavaju da ih nabavljaju od neproverenih proizvođača jer se u tečnosti mogu naći supstance kao što su kanabis ulje (THC ili CBD) koji nisu predviđeni za udisanje i mogu izazvati patološke promene u plućima.

Kakav savet imate za mlade naučnike?

Nauka je izazovna profesija i nije za svakog. Zahteva velika odricanja, strpljenje, izdržljivost, neodustajanje i veru. Na rezultate se neretko čeka dugo i ne stižu lako. Fundamentalna istraživanja u Srbiji nisu visoko na listi prioriteta za finansiranje. Međutim, biti naučnik je nešto vrlo specijalno. Samo fundamentalna nauka može da odvede u potpuno neispitane sfere života i snabde neophodnim alatkama za takve avanture. Mladi naučnici neka ne odustaju i neka iskoriste svaku priliku da posete skupove, konferencije, simpozijume, neka se obrazuju formalno i neformalno i tako neprestano šire svoje vidike.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.