O UMRLOM MIHAJLU SPORIĆU CELA SRBIJA JE PRIČALA PRE 3 GODINE: Razlog je bio TUŽAN
Mladi olimpijci, Foto: Printskrin/RTS

POVUKLI PONUDU

O UMRLOM MIHAJLU SPORIĆU CELA SRBIJA JE PRIČALA PRE 3 GODINE: Razlog je bio TUŽAN

Zlatni, srebrni, bronzani, đaci Matematičke gimnazije radovali su se što će stati rame uz rame sa zlatnim "delfinima"...

Objavljeno: 14:17h

Posle teške bolesti preminuo je Mihajlo Sporić (22), jedan od najboljih mladih srpskih fizičara. Naime, on je preminuo nakon dvogodišenje borbe s karcinomom pluća, u noći između četvrtka i petka.

Ova vest je potresla celu javnost, a upravo iz tih razloga je i univerzitet Kembridž objavio trodnevnu žalost povodom smrti stipendiste, studenta fizike na Triniti koledžu, inače dobitnika brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti.

foto: Printscreen/Youtube

On je osvojio tri zlata iz fizike te godine, i još dve medalje, iz astronomije i astrofizike, ali kad su ga pitali šta mu je utisak godine, rekao je da je to završavanje matematičke gimnazije, koja ga je oblikovala kao ličnost.

Iako je on bio jedan od mladih olimpijaca koji je osvojio šest medalja, direktor Matematičke gimnazije je 2016. godine izjavio da su mu iz protokola Skupštine Beograda rekli da iz bezbednosnih razloga mladi matematičari ne treba da budu sa vaterpolistima na balkonu Skupštine, iako su bili najavljeni.

Zlatni, srebrni, bronzani, đaci Matematičke gimnazije radovali su se što će stati rame uz rame sa zlatnim "delfinima", što će i njihove medalje pozdraviti okupljeni građani. Za to su ipak ostali uskraćeni. Umesto mesta na balkonu, dobili su karte za utakmicu u Areni.

Direktor Matematičke gimnazije rekao je tada da je iz Skupštine grada dobio objašnjenje da deca ne mogu na balkon, jer to nije bezbedno.

"U subotu su javili iz Skupštine grada da su od toga morali da odustanu, kako su mi rekli, iz bezbednosnih razloga. Kada sam čuo da je bezbednost dece u pitanju, naravno da sam odmah prihvatio", kaže Ognjanović.

foto: Pritnscreen

Ognjanović je govorio da mu je rečeno da je balkon mali, da će biti mnogo sveta, da nema više prostora, da je opasno, klizavo i hladno.

"Deca su bila naravno razočarana, malo ih je utešilo to što su od Skupštine grada dobili ulaznice za finale. Svakako da su želeli da se i oni nađu na tom postolju, ali se ovog puta to nije desilo, što mislim da je šteta, jer iako smo svi zadivljeni i upornošću i talentom naših sportista, treba malo da istaknemo i ove mlade ljude, koji su uspešni u naučnim disciplinama", naglašavao je tada direktor Matematičke gimnazije.

Prethodno je iz Skupštine Beograda najavljeno da će svečani doček na balkonu Skupštine biti organizovan za vaterpolo reprezentaciju Srbije i sedam mladih matematičara koji su učestvovali na Međunarodnoj olimpijadi u Kazahstanu, gde su osvojili tri zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje.

Dve zlatne medalje iz matematike osvojili su Ognjen Tošić i Aleksa Konstantinov, a srebrnu je osvojio Aleksa Milojević.

Zlatnu medalju iz fizike osvojio je Mihajlo Sporić, dok je Dušan Novičić osvojio bronzanu medalju.

David Milićević se vratio sa bronzanom medaljom iz informatike.

Lideri srpskog tima su Aleksandra Dimić i Boban Marinković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.