KRIMINAL SE SMANJUJE ZABRANOM BRAKOVA BOLESNIM LJUDIMA I DRUŠTEVNOM HIGIJENOM: Znate li koje godine je napisano ovo
Potrebno je da se spreči rađanje takvih lica i da se ona smeste u naročite zavode za lečenje, Foto: Profimedija

espresopedija

KRIMINAL SE SMANJUJE ZABRANOM BRAKOVA BOLESNIM LJUDIMA I DRUŠTEVNOM HIGIJENOM: Znate li koje godine je napisano ovo

Kod nas je u 1920. godini bilo u osuđeničkim zavodima 3336 osuđenih lica

Objavljeno:

Kriminalni slučajevi su učestali. Njihov broj se posla rata znatno povećao. Oni se javljaju u najraznovrsnijim oblicima. Ono, što je ranije bila retkost, danas je, na žalost, česta pojava. Raznolikost je velika: od običnog razbojništa sa predumišljajem do psihopatoloških slučajeva. Sa ovakvim pojavama susrećemo se svakodnevno.

Koža nam se ježi, kosa na glavi uzdiže, buni se razum, osećaji, da čovek, u današnjme kulturnom veku, može da bude tako svirep, bezdušan, upravo abnormalan. Raznoliki su uzroci kriminalitetu, njegovom povećanju i raznolikosti. Glavni uzrok leži u rađavom socijalnom stanju. Pogoršavanje socijalnih prilika donosi i povećanje kriminaliteta.

Socijalna beda je uzrok telesnom i umnom oboljenju a time i izvor kriminalitetu. Kao najčešći uzrok kriminalitetu usled socijalne bede je oskudica u ishrani, stanu i dr. bitnim uslovima za život; usled nedovoljne zaštite slabih i nemoćnih; s druge strane usled zasićenosti u životu i neuputnog vaspitanja. Raznolika ubistva i razbojništa, teške i lake povrede su nejčešće posledice socijalne pa i higijenske bede. Nedovoljna zaštita matera i odojčadi je uzrok kriminalnim pobacajima, ubistvima novorođenčadi, raznolikim kriminalitetima u dečjem dobu. Zasićenost u životu, udružena sa neuputnim vaspitanjem, stvara razvrat, poroke, koji prouzrokuju razne kriminalne pojave.Pored socijalne bede uzrok kriminalitetu leži i u mnogim urođenim, nasleđenim i u toku života stečenim osobinama. Te urođene osobine su često posledice mnogih socijalnih bolesti a stečene usled nepodesnog načina života, piše doktor Dobrivoje Popović u svom "Narodnom lekaru" iz 1925. godine.

foto: Profimedija

Naša statistika ne pruža nam dovoljno tačne podatke koji bi nam najjasnije pokazali gde leži uzrok kriminalitetu i to za svaku vrstu zasebno. Kod nas je u 1920. godini bilo u osuđeničkim zavodima 3336 osuđenih lica. Od tih je bilo osuđenih usled napada na ličnosti 1090; i to: za ubistva sa predumišljajem 367, za hotimična ubistva bez predumišljaja 286, za teške i lake telesne povrede 43. Osuđeno je za uništaj protiv imovine 2115 lica i to: 927 za opasnu krađu i 628 za razbojništva. Pošto uzroci kriminalitetu ne leže samo u socijalnoj bedi već i u nasleđenim i stečenim bolesnim osobinama, to je i za njihovo otklanjanje potrebno preduzimati i popravljati ne samo socijalno stanje već i higijenske prilike.

Primena socijalne medicine je glavno sredstvo u suzbijanju kriminaliteta. Poznato je, da su na kriminalitet naklonjeni psihopate, deca bolesnih roditelja od živčanih bolesti i od alkoholizma, da su to pravi kriminalni tipovi. Da bi se taj uzrok otklonio, potrebno je: da se spreči rađanje takvih lica i da se ona smeste u naročite zavode za lečenje. Zabrana braka bolesnima; izdvajanje i lečenje epileptičara, gluvonemih, slepih, alkoholičara, neizlečivih, obolelih od polnih bolesti i dr. je jedno od najvažnijih sredstava u suzbijanju kriminaliteta.

foto: Profimedija

Od zadobivenih osobina alkoholizam ima najveći uticaj na povećanje kriminaliteta. Smanjivanje pobacaja i ubistva novorođenčadi postići će se samo sigurnom zaštitom matere, odojčeta i dece. Smanjivanje kriminaliteta ne može se postići ni sa najstrožijim zakonskim merama. Potrebno je otkloniti uzrok. A uzrok kriminalitetu leži u socijalnoj patologiji, u bolestima koje su proizvod rđavog društvenog stanja i društvene higijene. Za to su, pored ostalih, pozvani i socijolozi lekari, koji će otkloniti glavni uzrok - socijalne bolesti - koje stvaraju socijalnu bedu i kriminalitet, pisao je doktor Popović.

BONUS VIDEO:

„Žestoki momci“ 60-ih i 70-ih godina !

(Espreso.co.rs/Dejan Katalina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.