ŽIŽEK: Narod na Balkanu je glup, Srbi vole Handkea iz pogrešnih razloga, on ih iskorišćava
Srbi ne vide da ih podržava zato što oni imaju ulogu kod njega, Foto: Youtube printscreen

drugačiji ugao

ŽIŽEK: Narod na Balkanu je glup, Srbi vole Handkea iz pogrešnih razloga, on ih iskorišćava

Ja sam za teror, ali za teror naroda protiv lidera

Objavljeno:

Slovenački filozof svetske reputacije Slavoj Žižek, poznat po kontroverznim stavovima i svojoj doslednosti levičarskom pokretu, nedavno je dao intervju u kojem se osvrnu na situaciju na Balkanu, ali i na neka aktuelna pitanja vezana za ovaj region.

- Narod na Balkanu je glup, to kao levičar uvek kažem. Ja sam za teror, ali za teror naroda protiv lidera. Pravi lider treba da prihvati mogućnost da će na kraju on biti likvidiran. Lider mora da vodi, ali njegov je uspeh da stvori situaciju da sam bude likvidiran kad postane nepotreban - kazao je Žižek, a zatim prokomentarisao dodelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu i njegovu privrženost srpskom narodu:

- Srbi ne vide da ih podržava zato što oni imaju ulogu kod njega. Platiće cenu. On ih “voli” zbog pogrešnih razloga, kao neke relativno siromašne, nerazvijene. To je stara bolest levičara na Zapadu, oni hoće da budu autentični kroz nekog drugog, nekoga ko vodi siromašan, ali autentičan život - objasnio je Žižek.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju: HANDKE JE SRBIN, MOMO KAPOR KLASIK, RASTA I JALA NESLUŠLJIVI: S Neletom Karajlićem smo pričali ispred Kuće cveća

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.