NA LEĐIMA JE NOSIO KANISTERE PUNE 25 LITARA VODE: Ovo je HEROJ koji je rizikovao svoj život da zaustavi POŽAR
Aleksa Živković, Foto: Aleksa Živković

HUMANOST NA DELU

NA LEĐIMA JE NOSIO KANISTERE PUNE 25 LITARA VODE: Ovo je HEROJ koji je rizikovao svoj život da zaustavi POŽAR

Aleksa je ispričao kako izgleda suočiti se i boriti se s vatrom

Objavljeno: 07:05h
Sara Belobrković

Srbiju je ovih dana uzdrmala vest da biljni svet gori na Staroj planini. Širenje samog požara je za sada zaustavljeno, a trenutno se kod lokaliteta Arbinje samo dežura, dok stanovništvo nije ugroženo.

Iako se ne zna uzrok požara, pretpostavlja se da je čovek samo ove godine izazvao čak 95 odsto požara.

Ipak, postoje i oni ljudi koji rizikuju svoje živote, ne bi li požare zaustavili, i očuvali makar ono malo prirode što je ostalo.

Jedan od tih ljudi, od heroja današnice, je i Aleksa Živković. U svom rodnom mestu poznat pod nazivom Pirotski Potrčko. Ovaj dečko rođen je 1993. godine, a pokrenuo je i sebe i druge kroz volonterizam i humanost. On već nekoliko godina sve svoje usluge pruža potpuno besplatno svim korisnicima starijim od 70 godina. Za starije ljude, i svima kojima je pomoć potrebna, on odlazi za njih do prodavnice, po lekove, čeka u redu i slično.

Aleksa je ponovo odlučio da se aktivira, a ovoga puta je svoj život stavio na milost i nemilost vatri koja je buktala na Staroj planini.

foto: Aleksa Živković

Za naš portal, Aleksa je ispričao kako izgleda suočiti se i boriti sa vatrom. Prve vesti o požaru je dobio preko društvenih mreža, na kojima je pratio sva dešavanja, a onda je odlučio da sam doprinese gašenju vatre.

- Nije mi bilo svejedno, osećao se strah. Ta vatra i dim nisu bili opasni po život, ali među meštanima je bila vidna uznemirenost. Kada sam zavrišio svoje obaveze, odlučio sam da odem na Arbinje, i zajedno sa još dva dobrovoljca, sa Milanom Radovanovićem iz Radio kluba Pirot i sa Savom Sretenom iz Gradskog štaba za vanredne situacije krenuli smo na mesto gde je bio požar, kaže za naš portal Aleksa Živković.

foto: Aleksa Živković

Aleksa je već unapred planirao da će na Staroj planini ostati nekoliko dana, te je pripremio hranu i garderobu za ovo "putovanje".

- Milslio sam da ćemo gore biti najmanje četiri dana, tako da sam već bio spremio garderobu i sve ostale stvari koje su mi bile potrebne, priča Aleksa.

foto: Aleksa Živković

Pored vatrogasaca i zaposlenih iz JP Srbijašume, gašenju požara je doprineo i Aleksa i ostali dobrovoljci. Kako saznajemo, Aleksino zaduženje bilo je da nosi 25 litara vode, a posao mu nije olakšavao ni neravan i strm teren kojim se kretao:

- Jedan deo puta smo išli kamionima, ali onaj deo što je bio neprohodan, nismo mogli ni da priđemo vozilima. Ja sam na leđima nosio naprtnjače, pune 25 litara vode. Ipak, pri gašenju požara, tu vam voda ne pomaže previše, mnogo su značajnije metlarice. Njima smo gasili zapaljenu travu, jer klekama koje su gorele ne možete nikako da priđete. Na svu sreću, požar je ubrzo bio saniran, rekao nam je Aleksa.

foto: Aleksa Živković

Nakon što je doveo sebe u neposrednu opasnost, Aleksa Živković je doprineo saniranju požara na Staroj planini, a građani Srbije svakako da su mu i više nego zahvalni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sara Belobrković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.