SRPKINJA SAM UDATA ZA MUSLIMANA. MOJ ENES VOLI BOŽIĆNO PRASENCE, A JA BAKLAVE: Njena priča vraća veru u ljubav
Čačanka koja je iz pravoslavlja prešla u islam, Foto: Printscreen/Twitter

reagovanje

SRPKINJA SAM UDATA ZA MUSLIMANA. MOJ ENES VOLI BOŽIĆNO PRASENCE, A JA BAKLAVE: Njena priča vraća veru u ljubav

Srpkinju udatu za Muslimana, Daliborku Alihodžić, isprovocirali su brojni negativni komentari na Aleksandrinu odluku

Objavljeno:

Priča Aleksandre, koja je posle udaje za Bošnjaka, prešla iz pravoslavlja u islam nikoga nije ostavila ravnodušnim. S jedne strane, mladu Čačanku su podržavali u njenom izboru, ali kao i uvek, bilo je i osuda.

Srpkinju udatu za Muslimana, Daliborku Alihodžić, isprovocirali su brojni negativni komentari na Aleksandrinu odluku. U želji da pruži podršku Čačanki ali i drugim devojkama koje učine ovaj korak, Daliborka je odlučila da svoju životnu priču podeli sa nama.

"Komentari na tekst da je jedna mlada Čačanka promenila veru zbog ljubavi i prešla u islam vratili su me par godina unazad kada sam iz istog razloga promenila prezime, pa sam tako očevo Miljković zamenila za Alihodžić. Srećna sam što me je tada samo par njih pitalo zašto sam promenila prezime. Pa, zato što sam se udala i mogla sam da biram i ja sam izabrala, svojom voljom. Dok volim čoveka za koga sam se udala nosiću njegovo prezime i to je opet stvar izbora.

Upravo je i Aleksandra iz Čačka iskoristila to svoje pravo da bira a uostalom to joj i Ustav garantuje. Jedino što mi nije do kraja jasno je taj čin snimanja zarad medijske promocije. Vera je intiman čin između čoveka i Boga kao što je i brak između žene i muškarca i ako baš niste zakleti egzibicionista ostaviće to između četiri zida. Ali, opet, samo se bezgrešni mogu baciti kamenom a takve je teško danas naći i među zakletim vernicima.

Moj muž Enes je musliman. Nisam rođena kao pravoslavka, otac komunista a baba nije volela popove tako da sam primila veru 25 godina. Iskreno, ne pravdam se, ali imala sam neku potrebu jer sam prolazila kroz težak period u životu a tada, ako smem da budem duhovita, društevne mreže nisu bile dostupne. Sada, posle 20 godina na veru gledam samo kao na pravac u filozofiji ili umetnost, nikakve dogme i zabrane me ne dotiču niti mi iko može reći kako ću živeti. Mogu jesti šta želim, oblačiti se kako hoću, imati svoje mišljenje, prijatelje...i da udata sam za muslimana koji nikada neće to priznati ali je veći vernik od mnogih koji se tako predstavljaju. On je čovek koji čini dobra dela, veli da tako „hrani“ sebe, i ima zdrave misli...

Zajedno se radujemo Bajramu i Uskrsu, njega od detinjstva fasciniraju naša Uskršnja jaja, a bogami i Božićno prasence a meni su baklave „slatki greh“ koje okajavam svaki put kada pokušavam da se uvučem u predbračnu garderobu.

I znate šta, takvi su većina koje poznajem i zato sam napisala da sam srećna jer sam okružena normalnim ljudima, sa njegove i moje strane. Znam da ružni komentari znaju da razočaraju ali ne dajte da vas zavaraju. Ekstemisti su po prirodi glasni i guraju svoje stavove gde god vide priliku dok toleranti ljudi prosto ne žele da se nameću. Moj muž u Srbiji nikada nije imao neku neprijatnost zato što je musliman. Veći je problem bila birokratija jer je on bio stranac u mojoj zemlji iako smo rođeni u istoj državi koja se tada zvala Jugoslavija.

Ostavite Aleksandru da živi svoj život i nemojte tražiti razloge za osudu jer Aleksandra sutra može biti vaša ćerka, sestra ili neko koga poznajete. Dajmo šansu ljubavi!"

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.