SAŠKA JE ROĐENA SA INVALIDITETOM, A NIŽE MEDALJE: Nameračila se na zlato i ne planira da odustane (FOTO) (VIDEO)
Saška Sokolov, Foto: Filip Plavčić

ŽIVOT KAO BORBA

SAŠKA JE ROĐENA SA INVALIDITETOM, A NIŽE MEDALJE: Nameračila se na zlato i ne planira da odustane (FOTO) (VIDEO)

Devojka iz Pirota studira u Beogradu, a atletika je u njen život ušla sasvim slučajno

Objavljeno: 15:20h
Suzana Trajković

Nikada ne odustaj!

Ovo je lajf moto srpske paraolimpijke, bivše rukometašice koja baca koplja, dvadesetčetvorogodišnje Saške Sokolov.

1 / 2 Foto: Filip Plavčić

Devojka iz Pirota studira u Beogradu, a atletika je u njen život ušla sasvim slučajno. Ta slučajnost odvela ju je do bronzane medalje, a namera joj je da uzme SVETSKO ZLATO!

foto: Filip Plavčić

Prilog o ovoj devojci možete pogledati ovde:

Saška nam je na atletskoj stazi, orna za trening kojih inače ima dva dnevno, ispričala kako je kao mala najpre počela da trenira fudbal, a potom je prešla na rukomet. Zbog svog invaliditeta koristila se uglavnom samo levom rukom. Pre tri godine doselila se u prestonicu kada je upisala Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Paraolimpijski komitet prepoznao je njen talenat i ubrzo je pored rukometa počela da trenira i bacanje koplja. Usledila su i prva takmičenja, a posvećenost mlade Piroćanke donela joj je titulu evropskog juniorskog prvaka već nakon tri meseca.

- Kada sam došla u Beograd da studiram Defektologiju, dobila sam poziv tadašanjeg selektora Vlastimira Golubovića da okušam svoju sreću i sportske kvalitete u atletici, tako je sve počelo. Sasvim slučajno.

1 / 4 Foto: Filip Plavčić

- Najpre sam osvojila Evropsko prvenstvo za mlađe juniore u kategoriji bacanja koplja i bacanje kugle. Cele 2015. godine sam se spremala za neko takmičenje, da bih već sledeće godine dobila poziv za paraolimpijske igre u Riu. Na Paraolimpijadi sam bila šesta na svetu što mi je do sada najveći uspeh jer je Olimpijada san svakog sporiste. Posle Olimpijskih igara usledilo je Evropsko prvenstvo u Berlinu na kom sam takođe uzela bronzu.

Njen cilj je da bude svetski broj 1!

Obećala je: Tokio 2020. je moj!

Put ka njenom cilju bio je vrlo trnovit jer mnogo puta nisu prepoznati njena snaga i istrajnost, samo zato što je osoba sa invaliditetom.

Prisetila se svojih početaka u bavljenju sporta kao osoba sa invaliditetom, a za one koji misle da ne mogu da uspeju imaju jaku poruku.

Pošto sam rođena sa deformitetom desne ruke ljudi su uvek imali predrasudu prema meni. Svi su se pitali kako osoba sa invaliditetom može da se bavi sportom, a ja sam dokazala da je to moguće baveći se rukometom za redovnu populaciju gde sam igrala desno krilo u ŽRK "Pirot". Htela sam da dokažem drugim ljudima da osoba sa invaliditetom može da se bavi redovnim sportom bez obzira na sve. Nikada nisam dozvolila da me potiskivanje od strane drugih povuče nazad sa toga da ne idem ka svojim ciljevima. Gurala sam napred i svojom voljom, hrabrošću i sigurnošću sam dokazala da i osobe sa invaliditetom mogu da se bave redovnim sportom.

Podsetimo, Saška Sokolov, reprezentativka Srbije osvojila je prošle godine u Berlinu bronzanu medalju na na Paraatletskom prvenstvu Evrope u bacanju koplja. Naša šampionka bacila je koplje 32,17 metara i zauzela treće mesto u Evropi.

foto: Filip Plavčić

Ova devojka dokaz je da ne postoji prepreka kada si posvećen cilju i rešen da ostvariš svoje snove!

foto: Promo

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.