GDE MOŽETE DA DOBIJETE VAKCINU PROTIV VARIČELE? Da li pripadate grupi koja mora da je plati?
Vakcina, Foto: Shutterstock

VAKCINACIJA

GDE MOŽETE DA DOBIJETE VAKCINU PROTIV VARIČELE? Da li pripadate grupi koja mora da je plati?

Vakcina pruža celoživotnu zaštitu

Objavljeno:

Vakcinacija protiv varičela, odnosno ovčijih boginja u Srbiji je obavezna za lica u posebnom riziku i preporučena za lica određenog uzrasta, počevši od 2017. godine. Za lica u posebnom riziku je besplatna, odnosno finansira je RFZO, dok za drugu grupu košta oko 4.000 dinara.

Preporučena aktivna imunizacija lica određenog uzrasta sprovodi se na osnovu preporuke doktora medicine ili doktora specijaliste odgovarajuće grane medicine koji sprovodi imunizaciju uz prethodnu pismenu saglasnost lica koje se aktivno imunizuje.

Kako objašnjava doktorka Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ), epidemiolog prim dr Leposava Garotović Ilić, ova vakcina se može primiti nakon 12 meseci života, mogu je dobiti i odrasle osobe i prima se iz dve doze.

Vakcina pruža celoživotnu zaštitu, kaže naša sagovornica.

Imajući u vidu da je vakcina protiv varičela preporučena, RFZO ne pokriva njene troškove i ona u GZZJZ košta 4.227 dinara.

U pojedinim privatnim ordinacijama košta i 5.500 dinara.

U slučaju epidemije, starosna granica kada osoba može primiti vakcinu protiv varičela, može se spustiti na šest meseci života, navodi se u objašnjenju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

foto: Shuterstock

Ko su lica u posebnom riziku?

Ali, postoje grupe ljudi za koje je ona, zbog zdravstvenih predispozicija obavezna, i u beogradskim domovima zdravlja raspoređene su doze koje su ovim osobama potrebne.

U pitanju su takozvana lica u posebnom riziku, a to su pre svega oni koji nisu preležali varičele, a u stalnom su kontaktu sa osobama koje boluju od malignih bolesti, sa prevremeno rođenim bebama, trudnicama...

Ukoliko bi se zdrava osoba zarazila ovčjim boginjama, a u čestom je kontaktu sa licem koje boluje od malignog oboljenja, postoji šansa da to lice zarazi i dodatno mu naruši zdravstveno stanje.

Dakle, cilj je preduprediti takav scenario.

Obaveznu vakcinu moraju da prime i klinički stabilne HIV inficirane osobe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.