ALARMANTNO! OPASNE SINTETIČKE DROGE POPLAVILE SRBIJU! Mladi su sve češće žrtve, jedna TABLETA može da ubije!
Ilustracija, Foto: Profimedia

stravično

ALARMANTNO! OPASNE SINTETIČKE DROGE POPLAVILE SRBIJU! Mladi su sve češće žrtve, jedna TABLETA može da ubije!

Stručnjaci kažu da je prevencija najvažnija

Objavljeno:

Dečak (14) iz Niša umalo nije preminuo proteklog vikenda nakon što se otrovao tabletama za koje se pretpostavlja da su sintetička droga.

On je kupio dve tablete za 200 dinara po komadu i popio ih u kombinaciji sa alkoholom, a pronađen je u nesvesti nasred ulice. Mladić je preživeo, ali ne i petoro mladih koji su u poslednjih godinu dana bili žrtve ove opasne droge.

foto: Shutterstock

Opasne kombinacije

Stručnjaci upozoravaju da je u svetu detektovano čak 4.500 vrsta sintetičke droge i niko u Srbiji ne može sa sigurnošću da tvrdi koliko ih je u ovom času na našim ulicama, a najugroženiji su mladi. Većina je spakovana u tabletice, psihoaktivne supstance su u različitim kombinacijama, a najopasnije su one napravljene u kućnoj radinosti - mogu i da ubiju.

Ovo za Kurir potvrđuje prof. dr Ivan Dimitrijević, naš najveći stručnjak za bolesti zavisnosti iz Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije. On dodaje da te tablete mogu da sadrže lekove za smirenje, na primer, benzodiazepine i halucinogene supstance.

- Mogu, takođe, da budu kombinacija kanabinoida i amfetamina, što se desilo pre nekoliko meseci, kada su takve supstance detektovane i kod nas. Uglavnom se prave u kućnim laboratorijama i zbog toga se ne zna koliko koje supstance u njima ima - kaže prof. dr Dimitrijević.

Da je prevencija najvažnija, za Kurir kaže Milan Pekić, direktor Kancelarije za borbu protiv droge Vlade Srbije.

foto: Profimedia

Poruka roditeljima

- Vlada je formirala komisiju za borbu protiv narkomanije u školama, a cilj je pružanje informacija o novim drogama učenicima, roditeljima i zaposlenima u školama. Takođe, formiran je i sistem ranog upozoravanja o novim drogama u Srbiji ili bilo gde u EU. Poruka roditeljima je da obrate više pažnje na decu, njihovo ponašanje, dnevni ritam i emotivno stanje, jer prevencija počinje u kući i nastavlja se izvan nje - naveo je on.

Učenik (14) iz Niša koji se predozirao zasad nepoznatim tabletama biće uskoro pušten s Dečje klinike, ali za toksikologe ostaje pitanje sadržaja dve tablete koje je progutao. Ovaj učenik osnovne škole je rekao roditeljima da će prespavati kod druga. Zasad je nepoznato da li su bili na nekoj žurki, a sve će utvrditi policija.

Crna serija ŽRTVE SINTETIČKIH DROGA

jun 2018 - preminuo Jovan Paunović (18) na VMA u Beogradu od ekstazijajun 2018 - preminula Marija Marković (17) u Kragujevcu posle dve tablete ekstazija jul 2018 - preminula Mirjana Milić (21) u Beogradu od posledica konzumacije droge jul 2018 - preminuo Nemanja Šafarik (18) u Bačkoj Palanci od prekomerne doze ekstazija novembar 2018 - preminula Sofija Siljanovski (15) iz Aranđelovca posle tablete ekstazija

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.