BAR – SAVRŠEN ODMOR NAKON VRELIH LETNJIH DANA
Bar vam nudi savršen odmor nakon vrelih letnjih dana, Foto: Promo

sjajan predlog

BAR – SAVRŠEN ODMOR NAKON VRELIH LETNJIH DANA

U periodu postsezone pažnju turista najviše privlači sada već čuvena Panoramska ruta koja spaja morsku i jezersku obalu Bara

Objavljeno:

Nakon uzbudljive sezone, avantura na moru i svih dešavanja koje leto sobom donosi, potrebno je odmoriti se i pripremiti za sve ono što ostatak godine podrazumeva. Bar je idealan izbor za to, bilo da želite da ga posetite sami, sa društvom ili porodicom. Ovaj grad koji diše punim plućima svih 365 dana u godini ponudiće vam zanimljive sadržaje – istorijske, kulturne i arhitektonske znamenitosti, prirodne atrakcije, manifestacije i dešavanja, gastronomske specijalitete, mitove i legende, adrenalinske aktivnosti, predivna krstarenja i gostoprimstvo lokalnog stanovništva.

foto: Promo

JEDNODNEVNA AVANTURAIZMEĐU DVE ČAROBNE OBALE

U periodu postsezone pažnju turista najviše privlači sada već čuvena Panoramska ruta koja spaja morsku i jezersku obalu Bara, obuhvatajući skoro celu barsku opštinu na kojoj se smenjuju stari maslinjaci, jezerski pejzaži i živopisna sela i koja je idealna prilika za upoznavanje sa celokupnim barskim podnebljem. Duga je 11- kilometara i ima sedam vidikovaca, odnosno odmorišta izgrađenih na atraktivnim mestima sa kojih se pruža impresivan pogled na netaknutu prirodu, znamenitosti, srednjovjekovne manastire na ostrvima razuđenog Skadarskog jezera, kao i morsku obalu barske rivijere. Na Panoramskoj ruti nalaze se ostaci manastira Prečista Krajinska, jedan je od najstarijih spomenika u Crnoj Gori, zatim Stari bunar u Ostrosu i bunari Boljevića koji predstavljaju graditeljsku retkost i pravu atrakciju. U vrelim letnjim danima kada je živa bliža 40. podeoku, poseban ugođaj je debela hladovina šume kestena čija stabla su stara i preko hiljadu godina. Prolazeći Panoramskom rutom, turisti imaju mogućnost da se spuste do najljepše plaže na Skadarskom jezeru – plaže Murići, na kojoj se mogu iznajmiti manji čamci koji turiste voze do manastira Beška. Dalje put vodi do crmničkog sela Godinje, prve zaštićene ruralne cjeline u Crnoj Gori sa statusom kulturnog dobra. Slijedi dolazak u Virpazar, nakon čega put vodi preko planine Sutorman koja odvaja morsku i jezersku obalu. Za predah, turistima su otvorena vrata brojnih vinskih podruma u seoskim domaćinstvima. Sa posljednjeg vidikovca na ovoj ruti - Tuđemili, pogled se otvara na urbani Bar. Za obilazak Panoramske rute sa foto pauzama potrebno je oko šest sati. Uzan kolovoz „limitirao“ je prevozna sredstva pa se rutom putuje mini autobusima, putničkim automobilima ili biciklima.

12 BUNARA – JEDNA LEGENDA

foto: Promo

Pored svega, Bar je grad koji čuva mnoštvo mitova i legendi. Jedna od njih je priča o 12 bunara. Naime, na Panoramskoj ruti, u selu Boljevići, na blagoj padini okruženoj živopisnom prirodom i stoljetnim stablima kestenova, nalazi se 12 bunara dubine do 10m. To jedinstveno i rijetko građevinsko djelo, najveći broj bunara na jednom mjestu, dragulj je materijalnog nasleđa koji čuva duh mnogih priča i legendi. Jedna takva, stara vjekovima kaže da je mladić prolazeći drevnim putem video prelijepu mladu djevojku u koju se zaljubio. Njena porodica je odbila prosca, postavivši mu uslov da napravi bunar sličan onome koji je knez Jovan napravio Kosari. Mladić je odmah počeo neumorno da radi i uspijevao bi da iskopa bunar do 10 m, ali nikako dublje od toga. Što bi on danju sazidao, noću bi vile srušile. Stari Krajinski bunar ima 12 metara dubine, koliko mjeseci u godini, ali njemu to nije polazilo za rukom. Činilo se da su mladiću nedostižni i bunar i djevojka, ali se jednog jutra, zahvaljujući viziji iz sna, dosjetio da pokuša umjesto jednog da otvori 12 bunara. Uspio je u svojoj namjeri i bio prihvaćen za budućeg zeta. Nakon vjenčanja srećnom paru rodilo se dvanaestoro djece, čiji potomci i danas žive mirno i skladno na ovom području, poštujući svoje pretke i istoriju. Voda iz ovih bunara se smatra blagoslovenom, a onome koji je pije i koristi donosi sreću i zdravo potomstvo. I dan-danas, na svim svadbama u Krajini, služi se hladna voda iz ledenih bunara kao piće uz zdravicu mladencima, kako bi imali veselu i zdravu porodicu.

MANIFESTACIJE U SENCI KESTENA I VIŠEVEKOVNE MASLINE

Osim mora koje je sa svoja 24 stepena i dalje toplo, ovaj grad na dve čarobne obale, posetiocima nudi razne mogućnosti za uživanje u tradicionalnim i kulturnim manifestacija. U periodu postsezone održavaju se tri poznate narodne svetkovine na kojima se slave lokalni proizvodi. Festivali Maslinijada u Starom Baru, Koštanijada u Ostrosu i Festival vina i ukljeve u Virpazaru predstavljaju idealne povode za posetu Baru u ovom periodu. Oni nude, pored dobre zabave i mogućnosti degustacije lokalnih proizvoda, i susret sa etnografskim i tradicionalnim nasleđem različitih oblasti barske opštine.

foto: Promo

Tokom postsezone privatni smeštaj može se iznajmiti po ceni već od 6 eura, hoteli na bazi polupansiona već od 20 eura, dok komplet plažnog mobilijara može da se nađe i po ceni od 5 eura. Restorani su takođe pripremili vansezonsku ponudu specijaliteta vrhunskog kvaliteta, a prikladnih cena za svačiji džep. Recimo, kafa se može popiti za 1.5 euro, pivo košta između 1.5 i 2 eura, slično sokovima, a kvalitetan porodični ručak može se priuštiti i za 15 eura po osobi.

Poseti Bar! www.bar.travel

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.