VIDEO KOJI ĆE SVAKOG SRBINA UČINITI PONOSNIM: Čuvar Zejtinlika deda Đorđe stoji mirno dok svira Bože pravde (FOTO)
Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog groblja "Zejtinlik", Foto: Espreso.co.rs

dirljivo

VIDEO KOJI ĆE SVAKOG SRBINA UČINITI PONOSNIM: Čuvar Zejtinlika deda Đorđe stoji mirno dok svira Bože pravde (FOTO)

Godine, slabija fizička snaga, štap bez koga ne može da se kreće, kiša, sneg sunce, ništa od ovoga ne može da ga zaustavi u njegovom svetom pozvanju

Objavljeno:

Čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, Đorđe Mihailović već pola veka dočekuje i ispraća potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Tako je bilo i ove godine. Iako godine čine svoje, iako je telo onemoćalo, stajao je sve vreme mirno slušajući himnu "Bože pravde".

Đorđe Mihajlović, "Poslednji je čuvar", srpskog vojničkog groblja "Zejtinlik".

Više od pola veka on ponosno stoji pored grobova srpskih junaka iz Prvog svetskog rata, koji ostaviše svoje kosti u Solunu i ljubazno dočekuje i ispraća sve koji tamo svrate u srpskoj uniformi.

Godine, slabija fizička snaga, štap bez koga ne može da se kreće, kiša, sneg sunce, ništa od ovoga ne može da ga zaustavi u njegovom svetom pozvanju.

Mihailović i danas dočekuje i ispraća potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Pokazuje im gde su pohranjene kosti njihovih predaka i čuva humke svih osam hiljada srpskih stradalnika.

Na obeležavanju 101. godišnjice od proboja Solunskog fronta Deda Đorđe (91) ni ove godine nije omanuo, a o tome svedoči i ovaj video:

Podsetimo, prvi čuvar groblja bio je Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke kotorske.

Savo je sakupio svoje mrtve drugove i saborce, a potom ih je čuvao do svoje smrti 1928. godine. Posle smrti i sam se pridružio svojim saborcima, sahranjen je na Zejtinliku.

Njega je nasledio Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke.

Kad je Đuro umro 1961. godine bio je sahranjen uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, poslednjem muškom potomku iz loze Mihailovića.

Odlikovan je jula 2014. godine ordenom srpske zastave drugog stepena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.