STANODAVCI SE BAHATE VIŠE NEGO IKAD! Stanare izbacuju na ulicu iz BIZARNIH RAZLOGA, OVO JE STRAŠNO!
Izdavanje stanova, Foto: Profimedia

nečuveno

STANODAVCI SE BAHATE VIŠE NEGO IKAD! Stanare izbacuju na ulicu iz BIZARNIH RAZLOGA, OVO JE STRAŠNO!

Potražnja je velika, a ponuda mala, pa takav pregled stvari ostavlja dosta prostora stanodavcima da se "bahate"

Objavljeno: 07:37h
Sara Belobrković

Neposredno pre početaka prvog semestra na fakultetima, studenti pokušavaju da reše stambeno pitanje. Oni koji nemaju mogućnost da žive u sklopu studentskog doma, nemaju drugog izbora nego da iznajme stan.

Potražnja je velika, a ponuda mala, pa takav pregled stvari ostavlja dosta prostora stanodavcima da se "bahate".

S obzirom na to da je u mesecu septembru potražnja za stanovima najveća, nije iznenađujuće što su cene znatno povišene.

Pored visokih cena, na koje utiču mnogi faktori, poput lokacije, broja soba, načina grejanja i slično, svi koji su u potrazi za stanovima nailaze na još mnoge probleme.

Ipak, kako naša redakcije saznaje, mnogi stanodavci iskorišćavaju trenutno stanje. Naime, ne bi li stan izdali po što skupljoj ceni, stanodavci su spremni i da isele stanare koji se u datom trenutku nalaze u njihovim iznajmljenim stanovima. Tako nam se požalio jedan od nesrećnih stanara:

- Živeo sam skoro godinu dana sa devojkom u ovom stanu, nije bilo nikakvih problema, sve smo uvek uredno plaćali, i sve strane su bile zadovoljnje, a onda nam je gazda otvoreno rekao da imamo rok od petanest dana da napustimo stan, jer hoće da ga izda studentima za veće pare, ispričao nam je jedan stanar koji je želeo da ostane anoniman.

Pored agencija, studenti stanove traže i na društvenim mrežama, gde takođe, dele svoja iskustva, a mnogi su se u Fejsbuk grupama požalili na ove i slične probleme:

foto: Printscreen/facebook

Ipak, ovo nije jedina prepreka u iznajmljivanju stanova. Ako niste osoba ženskog pola, vrlo je verovatno da vam stan neće biti izdat.

Kako saznajemo, stanodavci vole da izdaju stanove devojkama, jer njih, kako kažu, smatraju "mirnijim, i urednijim" pa ne očekuju da će biti problema. Tako da muškarci često mogu da naiđu na oglase gde je naglašeno da stanovi nisu za njih i da ni slučajno ne zovu.

Doduše, ako ste devojka, a imate partnera, opet postoji mogućnost da vam željeni stan ne bude izdat.

- Videla sam oglas za jedan stan, dopao mi se i pozvala sam čoveka koji ga iznajmljuje, a on mi je rekao da ne može da mi ga izda stan, jer sam žensko, i jer ću se verovatno uskoro udati, što mu nikako ne odgovara, rekla nam je devojka koja je u potrazi za stanom.

U mnogim stanovima nisu dozvoljni ni kućni ljubimci, što nekima dodatno otežava potragu za stanom. Ipak, stanodavci kažu da nije redak slučaj da kućni ljubimci nanesu neku vrstu štete u stanu, a da to stanari kasnije odbijaju da plate ili poprave.

Ono što je najviše bizarno je to da stanodavci ne žele ni decu u stanu, pa je zato onima koji imaju poroidcu potraga za stanom prava noćna mora.

Čini se da kada je izdavanje stanova u pitanju svaka strana ima posebne zahteve i želje, i da se vrlo teško stiže do zajedničkog dogovora.

Ipak, činjenica je da je trenutno potraga za stanovima veća nego ikad do sada, tako da ako želite stan potrebno je da se pre svea naoružate strpljenjem.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sara Belobrković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.